A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben már nem szervezi meg a torkos csütörtök néven ismertté vált éttermi programját, amit 2006-ban a Nagy Ízutazás kampány keretében indítottak útjára a magyar éttermek és a magyar gasztronómia népszerűsítésére.
Bár központilag koordinált rendezvény nem lesz, a honlapot is megszüntették, ez nem zárja ki azt, hogy a vendéglátóhelyek saját hatáskörben idén is szervezzenek a hagyományhoz kapcsolódó akciókat, de ezekről a vendégek egyénileg tájékozódhatnak a kiszemelt étterem honlapját böngészve.
A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket, valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
Az éttermeknek tavalyig azt kellett vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak vendégeiknek.
Az akció a vendéglátóhelyek körében is igen népszerű volt, 2016-ban már 600 étterem csatlakozott.