Belföld

122 ügyben tettek feljelentést a “hivatalból vesztegető” rendőrök

A belső elhárításként emlegetett NVSZ vezetője szerint folyamatos tisztulás látható a közszférában.

A tavaly lefolytatott 624 titkos nyomozás közül 122 zárult feljelentéssel. Az esetek 90 százalékában korrupció és hivatali visszaélés miatt, de volt kábítószerrel kapcsolatos ügyük is – mondta a Magyar Időknek a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetője.

Bolcsik Zoltán emlékeztetett rá, hogy az NVSZ a rendvédelem, a polgári titkosszolgálatok, bizonyos közigazgatási szervek, kormánytisztviselők és ügykezelők, állami tisztviselők és ügykezelők körében látja el védelmi feladatait, 555 fővel.

A rendőr vezérőrnagy azt mondta, felső vezető ellen nem született feljelentés, kis- és középvezető ellen is tíznél kevesebb. Egy feljelentés történt tábornoki rangban lévő munkatárs ellen, de ő rendelkezési állományban volt. Hivatásos 178 fő, kormánytisztviselő (kormányhivatalnok, állampolgársági ügyekkel foglalkozó alkalmazott, földhivatali dolgozó) 60, közalkalmazott 3, polgári személy 1017 fő volt a feljelentettek között.

Bolcsik Zoltán szerint tavaly 214 olyan megbízhatósági vizsgálatot végeztek el, amelyeknél életszerű helyzetben a célszemélynek kellett döntenie: korrupt lesz vagy becsületes marad. Végül 26 feljelentést kellett tenniük. A vezérőrnagy hangsúlyozta, hogy az NVSZ 2011-es megalakulása óta folyamatos tisztulás látható a közszférában.

Tavaly nyáron még a Népszabadság írt arról, hogy öt év alatt félszáz rendőr és hatósági ember bukott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatain amiatt, hogy hagyták magukat megvesztegetni. A szolgálat új felderítési technikákkal oldott meg régi ügyeket. Az NVSZ alapításának évfordulójára készült összegzés szerint ennek volt köszönhető a Vizoviczki-ügy is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik