Közélet

Hivalkodás okozta Vizoviczki vesztét

rendorseg(210x140)(3).jpg (rendőrség)
rendorseg(210x140)(3).jpg (rendőrség)

Hatalmával kérkedett Vizoviczki László, a budapesti éjszakai életben vezető szerepet betöltő vállalkozó, ezért kezdődött vizsgálat a rendőrséget is érintő korrupciós ügyben – ez derül ki abból az interjúból, amelyet a hvg.hu készített a nyomozást vezető Bolcsik Zoltánnal.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jelenlegi és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi vezetője a lapnak elmondta: informátoraiktól tudták meg, hogy Vizoviczki (akit a főrendőr az interjúban V. Lászlóként emleget) az utóbbi időben egyre inkább hangoztatta, illetve a környezetébe tartozó emberek is terjesztették, hogy befolyásos – többi között rendőri – kapcsolatokkal rendelkeznek; mindenki a zsebükben van, bármit el tudnak intézni. Később az ügyet átadták a Nyomozó Főügyészségnek.

Bár az ügy kapcsán a védelmi szolgálat munkatársait nemrég megfenyegették (közben kiderült, valószínűleg a Köztársasági Őrezred egyik tagja), Bolcsik, mint elárulta, nyugodtan alszik.

Arra a kérdésre, hogy Vizoviczki kilenc éven keresztül miért nem szúrta egyetlen rendőri szervezet szemét sem, azt válaszolta: a párhuzamosságok elkerülése miatt a BRFK kapta ennek a körnek a vizsgálatát. Annak viszont nem ismeri az okát, hogy a budapesti rendőrök miért nem indítottak korábban eljárást az üzletember ellen – tette hozzá.

Régi beosztottjait az NNI-nél, akiket korrupcióval gyanúsítanak, nem tekinti többé rendőröknek, csak a szervezett bűnözés részeinek – jelentette ki Bolcsik. A nyomozó úgy gondolja, elegendőek lesznek a bizonyítékok, hogy az ügy minden összefüggésében bizonyított legyen.

Bolcsik Zoltán arról is beszélt, hogy az NVSZ az elmúlt másfél évben 93 ezer ember, köztük 48 ezer rendőr védelmét látta el. Ez idő alatt több ezer, a Belügyminisztérium alá tartozó dolgozó kifogástalan életvitelét ellenőrizték. Bolcsik szerint néhány tíz főt jelent, akikkel foglalkozniuk kellett. A főrendőr úgy véli, az éjszakai életben ismert körnek a szereplőjével tartani fenn baráti kapcsolatot nem fér bele a hivatásosoktól elvárható kifogástalan életvitelbe.

Közben kiderült, ki küldött fenyegető levelet az ügyben nyomozó rendőröknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik