Belföld
ludas-matyi(960x640).jpg (Array)

“V, mint Viktor” után lex Lúdas Matyi  

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 07. 13:14

A Jobbik hetedszer is átírná az Alaptörvényt a közpénzek védelméért.

A „Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása a közpénzek védelme érdekében” című előterjesztés elismeri, hogy a közpénzek eltulajdonítása súlyos bűntett már most is, de úgy véli, a kormány nem veszi elég komolyan a korrupció elleni harcot.

Ahhoz azonban, hogy a korrupció elleni küzdelmet a kormány és minden hatóság komolyan vegye, szükséges annak a rögzítése hazánk Alaptörvényében, hogy a korrupciós bűncselekmények elkövetői súlyos, szabadságelvonással járó büntetéssel sújtandóak.

A Jobbik az Alaptörvényt kiegészítené egy új cikkel, amely szerint állami feladat a közpénzek védelme és büntetőjogi rendszer legsúlyosabb büntetésével, szabadságvesztéssel néz szembe, aki visszaél a nemzet vagyonával. A párt törvénycsomagot készített elő lex Lúdas Matyi néven. Annak első lépése az alaptörvény módosítása.

A “V, mint Viktor” cikk foglalkozna a korrupció elleni harc fontosságával – mondta előzőleg a frakcióvezető.

1 . cikk
Magyarország Alaptörvénye a következő V) cikkel és az azt követő rendelkezéssel egészül ki:

V) cikk

(1) A közpénz — mint a nemzeti vagyon része — hazánk egyik legfontosabb eszköze az ország felvirágoztatására, alapvető rendeltetése pedig a közérdek és a közösségi szükségletek céljára történő hasznosítása.
(2) A közpénzekkel gazdálkodni kizárólag szabályszerűen, nyilvánosan és ellenőrizhető
módon, a gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség követelményeinek szem előtt
tartásával lehetséges.
(3) A közpénzekkel kapcsolatos bármilyen visszaélés az államot, és ezzel a magyar népet
károsítja meg, ezért az ilyen cselekmények elkövetése esetén súlyos, a személyi szabadság
korlátozásával is járó jogkövetkezmények alkalmazása indokolt.

Volner János a javaslat szükségességét előzőleg azzal indokolta, hogy Magyarországon évente 400 milliárd forint kárt okoz a korrupció, egyebek mellett a közbeszerzések felülárazása miatt.

Az ország 2010-hez képest is romló teljesítményt mutat a korrupciós index alapján, ezért a Jobbik feloldaná a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó titkosításokat. A frakcióvezető erre példaként hozta fel, hogy kik vettek ki pénzt az utolsó pillanatban a Quaestorból. A Jobbik átvilágíttatná az adóhivatallal a közbeszerzésen nagyobb összeget elnyerőket, felállítanák az antikorrupciós ügyészséget, duplán büntetnék a bűncselekményt elkövető közszereplőket, elszámoltatnák azt a médiamunkást, aki hozzájárult, hogy korrupciós ügy rejtve maradjon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.