Belföld

Veronai busztragédia: nincs egységes recept a pszichológiai segítségre

Dr. V. Komlósi Annamária pszichológus a 16 halálos áldozatot követelő olaszországi buszbalesetet követően egyike volt azoknak, akik azonnal a helyszínre indultak, hogy segíthessenek a túlélőknek és szeretteiknek.

A szakértő a Bestnek elmondta, belátható volt, hogy a baleset olyan traumát okozott, amit senki nem képes egyedül elviselni, ezért szükség volt a gyors beavatkozásukra.

Mint mondta, változó, hogy kinek, mikor és milyen segítségre van szüksége. A pszichológus viszont látja a tüneteket és azt is, hogy mit jelentenek.

Nem mindegy, hogy csak zokog valaki, vagy ledermed, vagy éppen úgy tűnik, mintha lelkileg erős lenne. Az olyan helyzet, mint a veronai tömegkatasztrófa, az átlagemberek 80-85 százalékánál sokkos állapotot idéz elő, ami a legkülönfélébb reakciókban jön elő.

Hozzátette, az életben maradtak hozzátartozói felfokozott cselekvőkész állapotba kerültek, azonnal útnak indultak.

Aztán a helyszínre érkezve jön a kimerülés, felszínre törnek az érzelmek, megmutatkozik a stressz hatása. Ezt nekünk mind látni és kezelni kell.

Dr. V. Komlósi Annamária szerint nincs egységes recept arra nézve, hogy kinek és hogyan tudnak segíteni, de a szakembereken túl minden együttérző segítség számít, köztük az a hatalmas összefogás is, amelyet a baleset után tapasztaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik