Belföld

Tarlós a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak megmutatja az OLAF-jelentést

Tarlós István a napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban azt mondta, szeretné, ha a pártok ismernék a jelentés tartalmát, ezért ajánlotta fel a parlamenti bizottság tagjainak, hogy nála megtekinthetik a jelentést.

De nekik is írásban kell vállalniuk, hogy az abban szereplő neveket nem adják ki

– hangsúlyozta.

A főpolgármester az OLAF-jelentés részleteiről, amelyet a Figyelő csütörtökön hozott nyilvánosságra, azt mondta, ami a jelentésből most nyilvánosságra került, az szinte teljes egészében megfelel a valóságnak.

A 2010 utáni időszakot egyetlenegy észrevétel érinti a jelentés nyolcvan megállapítása közül, ez a 2006-ban 2012-ig szerződtetett ellenőrző mérnök cseréje. Ráadásul ezzel a szabálytalansággal a korábbi, az OLAF által súlyosan szabálytalannak minősített állapotot szüntettek meg 2010 után.

Az OLAF dönt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a nyilvánosságra tartozik az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentése, de a dokumentum teljes nyilvánosságáról csak maga az OLAF dönthet – írta pénteki számában a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a Magyar Nemzettel azt közölte, az OLAF-jelentés az első betűjétől az utolsóig a nyilvánosságra tartozik, mert abban a 4-es metró beruházásánál elköltött magyar és uniós közpénzekről van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a teljes nyilvánosságról csak az adatgazda OLAF dönthet.

A NAIH elnöke szerint az uniós adatvédelmi rendelkezések miatt erre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek kellene, illetve kellett volna decemberben megkérnie a brüsszeli szervezetet.

A Magyar Hírlapnak Péterfalvi Attila azt mondta, a nyilvánosságra hozatal legfeljebb az ügyészségi nyomozás érdekeit sérthetné, de erre vonatkozó kérdésére nem kapott választ a legfőbb ügyésztől.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik