Belföld

Ha nem kap új lendületet, elbukhat a Momentum olimpiaellenes akciója

Pénteken már a második félidőbe lép az oimpiaellenes népszavazásért  aláírásgyűjtésbe kezdő aktivisták kezdeményezők, de a lendület jelentősen lelassult, és ha nem sikerül felpörgetni a folyamatot, a Momentum Mozgalomnak aligha lesz esély arra, hogy elegendő számú hiteles aláírás gyűljön össze a referendumhoz – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Az aláírásgyűjtésre 30 napot kapott a szervezet, ebből 15 telt el az akció kezdete óta, csaknem százezernél jár az aláírások száma. A lapnak a Momentum Mozgalomnál elmondták, hogy a legutóbbi összesítés múlt vasárnap volt, akkor 70 ezer szignónál jártak. Ám

a kezdeti, napi 8-10 ezres szám mostanra nagyjából 4-5 ezerre csökkent.

Ez alapján a szervezetnek alig 90 ezer aláírása lehet. A mozgalom kezdeményezését segítő pártok közül az LMP a legeredményesebb, ott most nagyjából 13 ezer szignónál járnak, de szintén érzékelhető a lassulás. Az aláírásgyűjtésbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az Együtt és a Párbeszéd is beszállt, eredméyneikről egyelőre nincsenek adatok.

A népszavazás elrendeléséhez 138 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, de a korábbi népszavazások tapasztalatai alapján a leadott szignók 15-25 százaléka általában érvénytelen. Ahhoz tehát, hogy biztosan meglegyen a szükséges szám, a kezdeményezőknek 180-200 ezer aláírást kell leadniuk. Ez viszont a mostani lendülettel nem fog összejönni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik