Belföld

Orbán: Jó, ha az ember tudja, hol a helye

Putyin és Orbán körbeudvarolták egymást csütörtökön, nagyon szép szavakkal ekézték a Nyugatot. A sajtótájékoztató nagy részén nem is beszéltek konkrétumokról, csak hogy mennyire jó az együttműködés, mennyire mocsok az oroszellenes Nyugat, mennyire szuper, hogy jön az orosz olaj és gáz. Putyin felajánlotta, hogy akár Paks II száz százalékát is fedezhetjük orosz hitelből, Orbán pedig hogy felújítjuk az ortodox templomokat. Ukrajna is megkapta a magáét a donbasszi harcokért, Orbánnak pedig megmutatta egy ponton Putyin, hol a helye.

Hosszú és sikeres tárgyalásokon vannak túl, zömmel gazdasági kérdésekről – mondta Orbán Viktor magyar kormányfő a Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatóján.

Önök bizonyára tudják, hogy Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal.

A legutóbbi megállapodásokat mindkét fél maradéktalanul teljesítette – mondta, majd sorolta az eredményeket az új konzulátustól a gázellátás biztosításáig. Megkezdődhetnek a 2021 utáni szállítások teljesítéséről is. A nukleáris együttműködésben előrelépések vannak, egy függőben lévő kérdés van csak. Úgy számolnak, hogy idén már előkészítő munkálatokat, jövőre pedig tényleges kivitelezési munkákat indíthatnak meg.

A kontinens nyugati felén erőteljes oroszellenes hangulat alakult ki.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Nagyon kedves szavakkal sajnálta Orbán, hogy mennyi kárt okoznak a szankciók és a Nyugat orosz ellenessége. Szerinte nem gazdasági problémákat nem lehet gazdasági szankciókkal kezelni. Orbán bejelentette, hogy az orosz ortodox templomokat is felújítjuk, erre van forrás is. Vízipari együttműködés is lesz a két ország között.

A sajtótájékoztatót élőben, videón is követheti ezen a linken, a Facebook-oldalunkon.

Az unióban nyílt viták vannak bizonyos kérdésekben – mondta Orbán, majd Putyinnak passzolta inkább a labdát e téren. “Az orosz kapcsolatokból mindent megmentettünk”, amit lehetett, legalábbis Orbán szerint. Eredményes és gyümölcsöző volt a megbeszélés.

Putyin: közös vagon, gyümölcsöző paktumok

Az orosz elnök szerint a közös pontokat keresték a tárgyalásokon, és értékelte azt, hogy a magyarok támogatják az orosz álláspontot több téren. Hatékony az együttműködés gazdaságilag is, de ő is elismerte, hogy a kétoldalú árucsere volumene három év alatt a felére csökkent, ahogy zuhantak a beruházások.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Növelni fogjuk az együttműködést az energetika terén, nagy figyelmet fordítunk a paksi atomerőmű két új blokkjának építésére.

Tízezer új munkahelyet is vizionált, bár nem mondta, melyik országban. Kőolaj és földgáz terén is vannak együttműködési lehetőségek, mivel Magyarország fontos tranzitország. A Mol Szibériában termel ki és tervezi ennek növelését. 590 millió tonnás a Mol-leányvállalat termelése odakint. Az energiahatékonyság növeléséről is beszélt, majd arról, hogy lesz közös vagongyártás harmadik piacokra. A regionális együttműködést is növelnék a magyar megyék és orosz oblasztyok között. Humanitárius, kulturális, oktatási téren is növekszik az együttműködés,

örül annak is, hogy népszerű az orosz nyelv tanítása Magyarországon.

Az orosz templomok felújításáért nagyon hálás minden oroszok elnöke. Tájékoztatta az ukrán háború és a közel-keleti események kapcsán kialakult orosz álláspontról is. Az európai migrációs válság ne legyen ilyen éles, ezt is szeretné Putyin elnök úr.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Kérdések percei

Az M1 tudósítója azt kérdezte, lát-e Orbán változást a nemzetközi térben a két ország együttműködésére. Orbán azt mondta, hogy más dimenzióban mozog a két ország. Csak olyan célokat tűzünk ki szerinte, amik megfelelnek az ország súlyának. Például a Közel-Keleten a keresztényeket védjük. Az átrendeződés, ami most zajlik, kedvező feltételeket teremt majd az orosz-magyar kapcsolatokhoz, jön az európai béke kora.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az Origo azt kérdezte, idehozzák-e az Északi Áramlatot és újratárgyaljuk-e Paks II-t. Orbán ez utóbbiról azt mondta, megvan a megállapodás az oroszokkal, ezt nem akarják kockáztatni. “Milyen atomerőmű az, amit még senki se látott, egy kapavágás se történt” – tette fel az ironikus kérdést. A gázszállításról azt mondta, diverzifikálnánk a forrásokat, de a gonosz EU megakadályozta a Déli Áramlatot.

Szlovákiával megépítettük az északi útvonalat, ami még nincs kihasználva, de akár ezen jöhetne északról gáz, ebben az oroszok is benne vannak.

Putyin hozzátette, van technikai lehetőség, hogy Magyarország kapjon gázt az Északi Áramlatból. Ukrajnán át is mehet majd gáz, ha stabil és kiszámítható lesz. Paks II-ről azt mondta, az orosz hitel akár a beruházás forrásainak száz százalékát is jelenthetné, de ahhoz szerződést kéne módosítani.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az Izvesztyija újságírója is kérdez, Ukrajnáról: miért most lángoltak fel a csatározások, illetve Orbánt is megkérdezi, mi a véleménye az ukrajnai helyzetről. Putyin kezd: az ukrán fél provokált múlt pénteken, mert önkéntes erők elfoglalták a felkelők egyes állásait. Szerinte az ukrán vezetésnek pénzre van szüksége, ezt az uniótól és a nemzetközi pénzügyi intézményektől akarják kunyerálni.

Hosszasan ekézte az ukrán vezetést, amiből az jött ki, az orosz fél ártatlan. Az ukránok csak az indokot keresik, hogy a minszki fegyverszüneti folyamatból kibújhassanak.

Orbán hozzátette, nemrég itt járt az ukrán kormányfő, sikeres tárgyalásokat folytattak, megállapodásokat kötöttek. Közös szomszéd Ukrajna, a mi érdekünk pedig az, hogy Minszk teljesüljön. Mi megpróbáljuk segíteni a stabilitást Ukrajnában, de a fő érdekünk a béke. A minszki megállapodás sok olyan reformot is tartalmazna, ami sok jogot garantálna a kárpátaljai magyarságnak – mondta a hintapolitikában profi Orbán.

Az orosz közszolgálati tévé nagyon fényezi az energiaügyi együttműködést, majd azt kérdi, hogyan működik együtt a továbbiakban a két állam. Orbán és Putyin egy ideig biccentgetett, ki válaszoljon, majd Putyin engedélyt adott Orbánnak.

A válasz borítékolható volt, a déli vezetékekben érdekeltek vagyunk, az északiakban már szintén.

“Magyarország egy rendkívül barátságtalan közegben létezik ma.”

Panaszkodott Orbán, azzal indokol, hogy se Romániával, se Horvátországgal nincs olyan közös vezeték, amin két irányba lehetne pumpálni olajat és/vagy gázt. Nagyon értékes megállapodás, hogy hozzájuthatunk a nyersanyagokhoz. Putyin kiegészíti Orbán szavait, mindent megtesznek, hogy biztosítsák a gázt, mert Magyarország biztos és fizetőképes partner. “Ezek színtiszta gazdasági kérdések” Putyin szerint, de azt nem magyarázza el, ezt miért nem cégvezetők tisztázták állami vezetők helyett. Bulgáriára amúgy nem haragszik a Déli Áramlat sztornózása miatt, Szófia fellélegezhet.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Előzmények

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke két éven belül másodszor látogatott Magyarországra. A magyar fél dörgölődzős nyilatkozatai mellett a világsajtó inkább arról írt, a látogatás üzenet az Európai Unió felé is, hogy Putyint milyen szívesen látják egy tagországban. A látogatásról szóló egész napos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik