Belföld

“Ilyet még nem látott a világ” – egyre érthetetlenebb a pilisi transzformátorállomás ügye

Ahogy azt a 24.hu elsőként megírta, hatalmas transzformátorállomást építenének Magyarország egyik legszentebb helyén, Pilisszántón. Mielőtt beszámolnánk a legfrissebb fejleményekről, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

  • Pilisszántó nagy része országos jelentőségű tájképvédelmi övezet, sokan szent helynek tartják.
  • A helyiek alig tudtak valamit a fejleményekről, a jegyzőkönyvet is csak a lakosság kérésére tették fel az internetre.
  • A lakosok egy része azt mondja, Pilisszántónak nincs szüksége a transzformátorállomásra, a környező településeknek viszont igen.
  • Az önkormányzat azért egyezne bele az állomás megépítésébe, mert így hozzájárulást kaphatnak egy tornateremhez, ami borzalmas állapotban van.
  • A helyiek nemcsak a környezetszennyezéstől félnek, hanem attól is, hogy ingatlanjaik értéke óriásit zuhan.
  • Sokan azt gondolják, a transzformátorállomás csak az első lépcső, utána jönne a Pilisen keresztül vezetett 400 kV-os vezeték.

Az ügyben tartott lakossági fórumon a 24.hu is ott volt, a feszült hangulatú megbeszélésen már akkor többen felvetették, hogy szívesen hozzájárulnának egy nagyobb összeggel a tornaterem felújításához, így kerülnék el a transzformátorállomás megépítését.

Az egyik helyi lakos szerkesztőségünknek elküldött levelében azt írja, a fórum után egy pilisszántói férfi, Kubovics Ferenc

3 millió forintot ajánlott fel a tornaterem megépítésére, és megkereste az iskolai alapítvány elnökét egy alapítványi alszámla nyitásának ötletével.

Hosszadalmas egyeztetés után leültek megbeszélni a részleteket. A felajánló kérése az volt, hogy szerződésben/nyilatkozatban rögzítsék, amennyiben az összegyűjtött összeg ellenére megépül a transzformátorállomás, vagy már a gyűjtés idején erre irányuló lépéseket tesz az önkormányzat, az addig összegyűlt pénzt visszautalják a felajánlóknak
– számolt be lapunknak a pilisszántói lakos. Hozzátette: a támogatási szerződéstervezetben a visszautalással járó tranzakciós költségeket is magára vállalta Kubovics Ferenc.
szerzodesszerzodes2
Hat nap gondolkodás után megérkezett az iskola válasza, melyet a település honlapján és a Facebookon is közzétettek. Ebben azt írják:

A Pilisszántói Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola és a Pilisszántói Oktatásért Alapítvány vezetése minden eddigi támogatásért hálás köszönettel tartozik minden Felajánlónak. A napjainkban kialakult és nagy vihart kavart társadalmi vitában viszont nem tud és nem is szeretne részt venni.

Levelüket így zárják:

Lehet, hogy jogi akadálya ennek a műveletnek nincs, de azt a kevés pénzösszeget, amely az Alapítvány jelenlegi számláján van, nem banki tranzakciókra szeretnénk fordítani, hanem tanítványaink támogatására. Tiszteletben tartjuk és köszönjük a segíteni-akarás nemes gesztusát, de kérjük, hogy a tornaterem építésére szóló célirányos gyűjtést a Pilisszántói Oktatásért Alapítványtól elkülönülten szíveskedjenek végezni!

Szerintem ilyet még nem látott a világ, hogy egy nyilvánvaló adakozási szándéknak nem engednek teret! Ebbe nem kell semmiféle politikát belekeverni! A politizálást saját magukban keressék!!! Egyszerűen botrányos amit megengednek maguknak!
Közben a Facebookon az önkormányzat is reagált, azt írják:
Az Önkormányzat örült a kezdeményezésnek, sőt fel is ajánlotta az alszámlanyitás lehetőségét Ferenc Kubovics részére és az adminisztrációt is vállalta volna. Ez a megoldás azonban nem felelt meg számukra. Az eredményesebb gyűjtés feltétele, hogy az közhasznú alapítvány részére történjen, mert így a vállalkozások a felajánlás összegét adójukból leírhatják. Megpróbáltuk az iskolát meggyőzni, hogy vállalja el az alapítvány a gyűjtést, de egyenlőre nem találnak kuratóriumi tagokat és elnököt, aki a feladatot vállalná.
Több helyi szerint most már biztos, hogy a polgármester asszonynak ez a 65 millió forint, amiből egészen nyilvánvaló, hogy nem lehet tornatermet felépíteni, kizárólag az ELMŰ-től elég jó. A lakosság korábban azt is felvetette, hogy a településre kivetett egyszeri “adóval” (28 ezer forint) is összejönne az az összeg, ami a tornaterem felújításához szükséges lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik