Közélet

Parancsolj a pofádnak! Mindenki mindenki ellen a pilisi transzformátorállomás miatt

A Pilis kapujában, Pilisszántó állandóan lakott külterületétől, Placskótól pár száz méterre tervez az ELMŰ egy 10 ezer négyzetméteren elhelyezkedő transzformátorállomást építeni.

Mielőtt rátérnénk arra, mi történt a lakossági fórumon, nézzük az előzményeket:

  • Pilisszántó nagy része országos jelentőségű tájképvédelmi övezet, sokan szent helynek tartják ezt a részt
  • A helyiek alig tudtak valamit a fejleményekről, a jegyzőkönyvet is csak a lakosság kérésére tették fel az internetre
  • A lakosok egy része azt mondja, Pilisszántónak nincs szüksége a transzformátorállomásra, a környező településeknek viszont igen
  • Az önkormányzat azért egyezne bele az állomás megépítésébe, mert így hozzájárulást kaphatnak egy tornateremhez, ami egyébként tényleg borzalmas állapotban van
  • A helyiek nemcsak a környezetszennyezéstől félnek, hanem attól is, hogy ingatlanjaik értéke óriásit zuhan
  • Sokan azt gondolják, a transzformátorállomás csak az első lépcső, utána jönne a Pilisen keresztül vezetett 400 kV-os vezeték

Telt ház, pokoli hangulat

Teljesen megtelt a Pilisszántói Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, lakossági fórumot tartottak, a téma természetesen az volt:

Legyen vagy ne legyen transzformátorállomás?

A beszélgetés moderátora már az elején megkért mindenkit, hallgassák meg a másikat, különben nem jutnak előre. Pedig ez a cél, ezért jött el az ELMŰ ügyvezető igazgatója, a Mavir munkatársa, a főépítész és persze Csicsmanczai Tamásné is, a település polgármestere.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Hozzá került először a mikrofon, elmondta, az ELMŰ kereste meg az önkormányzatot, szerinte az a baj, hogy nincsenek tisztában az emberek a tényekkel:

Az előkészületi folyamatok a jogszabályoknak megfelelően zajlottak. Értékbecslés már készült, 65 millió forintért értékesítenénk a területet. Pályázatot kell kiírni, ez viszont még egyelőre nem történt meg, határozat nincs. A képviselő-testület megfelelően tájékozódott, először nekünk is voltak kétségeink, de ezek eloszlottak.

Tíz percig bírták a lakosok, hogy ne üvöltsenek közbe.

Fontos, hogy a helyiek körében is bőven akadt ellentét. Pilisszántónak van a falu része és van egy külterülete, ez a Placskó. Utóbbi inkább nyaraló övezet, itt körülbelül hatszáz ingatan van, ebből 150 állandóan lakott. A faluban élők közül viszont sokan támogatják, hogy legyen transzformátorállomás, hiszen tőlük viszonylag messze lenne ez az építmény.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A polgármester elmondta, a trafóállomás és a vezeték két külön dolog, utóbbit ők sem akarják.

A településnek kevés a bevétele, ezért van szükségünk erre. Az önkormányzat egyik bevételi forrása az ingatlan eladása. Ebből fejlesztések lennének, ami a közösséget szolgálná.

A polgármester szerint most egy versengés folyik, ki szereti jobban a falut.

Ön biztos nem.

Ezt kiabált be valaki a helyiek közül. Csicsmanczai azt mondta, egy lakható, élhető falut kell továbbadniuk.

A döntés során az érzelmekre is hallgatunk, de ehhez a tornaterem is hozzá tartozik

– tette hozzá, amit sokan nem értettek.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

De ő a következő generációra is gondol, mondta, ami végképp kiborította a lakosok egy részét. Azonban tudta még fokozni:

A kamikazeakció hatalmas kárt okoz, elutasítom a világvége-víziót. Mi itt akarunk élni, amihez hozzátartozik a tornaterem.

Az este egyik legfeszültebb pillanatában jött az alábbi kiabálás:

Parancsolj a pofádnak!

Mondta az egyik lakos a másiknak, olyan volt a hangulat, mint egy Dörgicse-Balatonakali rangadón.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

És még mindig nem volt vége, az a polgármesteri indoklás sem győzte meg az embereket, hogy

az elektromos autó is terjed.

Azt viszont elismerte, a kommunikációjuk nem volt hibátlan. Szerinte hecckampány folyik a transzformátorállomás körül, viszont

élve a demokrácia eszközével, népszavazás lesz.

Elvileg március végén, április elején pontot tehetnek az ügy végére.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Nem kell aggódni, zöld színű lesz a vezeték

A főépítész elmondta, olyan helyre tervezik az állomást, ahol kevésbé értékes a terület, arra törekednek, hogy minél kisebb legyen a környezeti változás.

A Mavir munkatársa szerint ez egy szükséges rossz, valahogy el kell szállítani a villamos energiát. Az ELMŰ-nek az a kötelessége, hogy a fogyasztó ne vegye észre az üzemzavart. Viszont

zöld színt kapnak a vezetékek, 

Ő is tudta még fokozni:

Nem kell mindent letarolni. Bokros területek vannak, ami a nagyvadaknak jó.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az ügyvezető igazgató a vezetékekkel kapcsolatban megállapította: azt lehet mondani, nem veszélyes.

A zajról állította, a vasútnál jóval nagyobb a sugárzás, amikor viszont a mikrohullámú sütőhöz vagy a villanyborotvához hasonlította az egészet, sokaknál ellenszenvet váltott ki.

Mert olyat ugye még senki se látott, hogy valaki 30 éven keresztül folyamatosan borotválkozott, vagy egy mikró előtt állt.

Ő is elmondta, a transzformátorállomás még csak elképzelés, és nála sem maradhatott ki az, hogy egyre több az elektromos autó, a villamos energia fele megy a világ.

 

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

(Nem) a pénz az úr

A végére maradtak a lakossági kérdések:

  • 65 millióból fel lehet építeni a tornatermet?

Ez a polgármester válaszából nem derült ki, sőt, igazából úgy tűnt, nem is tudják, mennyi lenne ennek a rekonstrukciója, de állítólag van még 30 milliója a falunak.

  •  Felkészült az önkormányzat arra, hogy az ingatlanárak zuhanása miatt sokan pert indítanának majd?

Csicsmanczai elmondta, a kártérítést az ELMŰ-nek kellene fizetnie. Erre gúnyos taps volt a válasz, az ELMŰ-nél azt mondták, ilyen eset még nem volt náluk.

Azt este egyik filmbe illő jelenete a korábbi polgármester megszólalása volt, aki másodpercekig bele se tudott kezdeni beszédébe, akkora tapsot kapott. Szőnyi József hosszú évekig volt a falu első embere.

Következő kérdés egy ellenzőtől:

  • Ki az, aki minket képvisel?

Nincs érdemi válasz.

Egy másik helyi szerint az a baj a népszavazással, hogy már előre el van döntve, miután csak az szavazhat, aki bejelentett lakos. Viszont a placskóiak nagy része nem az, mert nyaralóként használják a házat.

Így tehát éppen azok maradhatnak ki a döntésből, akiket a legjobban érint a népszavazás. 

Persze kiskapu erre is van, elvileg 30 nappal a népszavazás előtt még be lehet jelentkezni és akkor lehet szavazni is.

  • Miért az iskola újítja fel a tornatermet, mikor a magyar állam már átvette az ingatlant?

A polgármester szerint azért, mert Pilisszántó a tulajdonos, nem várhatnak a Klikkre. Pláne, mert egyszer kértek négy WC-kefét, és a Klikk kérdése az volt, minek kell négy.

Arra, hogy a Pilis szakrális, szent terület, a polgármester azt mondta, a hit magánügy,

a szakrális szót 10 éve hallottam először. Egy büfé nem tud megmaradni itt. Ha lenne turisztikai lehetőség, már idejöttek volna a vállalkozók.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A beruházás egyébként egymilliárd forintba kerül, és azért itt épülne meg, mert itt a legolcsóbb. Többen is jelezték a fórumon, hajlandóak nagyobb összeget felajánlani a tornaterem rendbehozására, erre azonban az önkormányzat nem reagált.

A lakossági fórum pénteken ötkor kezdődött, negyed kilenckor ért véget, majdnem olyan hosszú volt, mint egy Bruce Springsteen-koncert. Budapest felé pedig, a sárga busz megállójában még mindig erről beszéltek az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik