Belföld

Közútkezelő: ne induljanak útnak!

A síkosságmentesítés ilyen időben kevésbé hatásos.

Mint korábban megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján kedden havazás és jelentős mennyiségű ónos eső nehezítheti a közlekedést az ország számos megyéjében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, a síkosságmentesítés ilyen időben kevésbé hatásos. Az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is – csak akkor hat, ha a csapadék megszűnik.

Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

Az ónos esővel, havazásban érintett megyékben megelőzésként ugyan szórtak ki sót, de ónos eső idején azt a csapadék lemossa a burkolatról, csak késleltetni lehet a síkosság kialakulását. A közútkezelő emberei folyamatosan dolgoznak a síkosságmentesítésen, érdesítő anyagokat is szórnak, de hatékonyan akkor tudnak beavatkozni, ha a csapadék megszűnik.

Intenzív havazás esetén időszakosan lehetnek télies útviszonyok, egy-egy munkagép a kijelölt útvonalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkával 2-4 óra alatt végez, ennyi idő alatt pedig újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak.

A munkákat a Magyar Közút ütemezetten végzi. Először a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon, bekötőutakon avatkozik be.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek egész nap, amelynek honlapján számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik