Belföld

Havazás, ónos eső, extrém hideg – Kedden bedurvul az időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) előrejelzése szerint kedden nyugat felől mindenhol beborul az ég. A nap első felében főleg északon, északnyugaton lehet kisebb havazás, majd délután egyre többfelé várható csapadék: északon döntően havazás várható, másutt a havazást ónos eső, délen délután eső válthatja fel.

A déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk széllökések kísérhetik. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt -1 és -7 fok között valószínű, de kora délután a déli országrészben helyenként 0, +1 fokra számíthatunk.

Figyelmeztetés!

A keddre virradó éjjel ismét az Északi-középhegység, és észak-alföldi térségben több helyen -15 fok alatt, egy-egy helyen -20 körül alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet.

A látási viszonyok sem alakulnak a legjobban: főként az Alföldön, északkeleten foltokban sűrű zúzmarás köd képződhet, amely napközben fokozatosan ritkul. A rétegfelhőzetből, ködből gyenge hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat.

Az ország északi felében kedd hajnaltól, délelőttől kialakulhat időszakos havazás, majd délelőttől nyugat felől a Dunántúl egyre nagyobb részén már előfordulhat időszakos gyenge ónos eső.

A csapadék intenzitásának növekedése a délutáni óráktól valószínű. Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében lepel-5 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein 5 cm feletti hó is hullhat.

Az ország döntő részén – a kb. Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre – jelentős mennyiségű (kb. 1-5 mm) ónos eső várható a kedd délutáni, esti óráktól az éjféli órákig. Az igen jelentős 5 mm körüli ónos eső körülbelül a Pécs-Budapest vonala térségében valószínű a MET szerint, amely

  • Pest megyére ónos eső és havazás,
  • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre ónos eső,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékre havazás és extrém hideg,
  • Heves megyére pedig havazás miatt adott ki figyelmeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik