Belföld

3,6 milliárdot költ az MNB alapítványa a Vár régi városházára

Nem meglepő módon a Magyar Építők nyerte a kivitelezést az Úri utca 21. felújításának második ütemére.

Gyönyörű régi épület a Budai Várban az Úri utca 21. alatti régi városháza, amit a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány, a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa fog felújítani 3,6 milliárd forintért – írja az Átlátszó. A lap szerint az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg a tájékoztatás kedden.

Ebből a 3,6 milliárdból újítják fel a műemlék épületet, illetve alakítják át már a második ütemben.

Az alapítvány székhelye is itt van, a házat 1,85 milliárdért vette meg a jegybank. A PADA honlapja szerint “egy angol nyelvű interdiszciplináris PHD programnak és egy kiállítótérnek” ad majd helyet a ház. Az épület koncepciótervére és a projektmenedzsmentre az Eiffel Palace-t is felújító DVM Kft. 76,5 milliót kapott a PADA-tól, de a 3758 négyzetméteres ház felújítása az Átlátszó szerint jóval drágább lesz.

A PADA a műemlékvédelmi szempontok, valamint a középkori falak és az ingatlan beázástól való védelme miatt döntött úgy, hogy gyorsított eljárásban választ kivitelezőt. A győztes a Magyar Építő Zrt. lett. A 3,6 milliárdos ajánlatuk 400 millió forinttal olcsóbb az előzetesen becsült 4 milliárdos költségnél.

Az első ütemet anno szintén a Magyar Építő végezte, ekkor korszerűsítették és bővítették. A doktori iskola mellett könyvesbolt, étterem, kávézó és gourmet-szaküzlet is lesz a házban. A Magyar Építőről tudható, hogy 2015 májusában vette meg a Körösaszfalt Zrt., aminek anyacége a Duna Aszfalt Kft., Szíjj László érdekeltsége. A Magyar Építőről legutóbb az a hír jött ki, hogy a tervezettnél 2 milliárd forinttal drágábban újítja fel a Szépművészeti Múzeumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik