Belföld

Elbukta a Jobbik a fóti menekültellenes népszavazást

Merkwart Krisztián, Fót jobbikos önkormányzati képviselője még a nyáron helyi népszavazást kezdeményezett, a kérdései azok voltak, hogy:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területén nem magyar állampolgárok átmeneti elhelyezését biztosítsák?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területére nem magyar állampolgárokat betelepítsenek?

A Helyi Választási Bizottság jóváhagyta a kérdéseket és elindult az aláírásgyűjtés, a helyi Jobbik pedig le is adta a szükséges aláírásokat, Merkwart a 24.hu-nak azt mondta, 1600-nál is többet.

Alig van menekült

Korábban Merkwart azzal indokolta a népszavazás szükségességét, hogy a gyermekotthonban elhelyezett, kísérő nélküli menekültek félelemben tartják a várost. Akkor 38 menekült élt ott.

Most a Helyi Választási Bizottság úgy döntött, hogy

egyik kérdésben sem lesz népszavazás.

Ugyanis a képviselő nem adta le a szükséges, érvényes aláírást. 1569 érvényes szignóra lett volna szükség (ami a választópolgárok 10 százaléka), az első esetben 1398, a másodikban 1408 érvényeset adott le a képviselő.

Varga Zoltán, a Jobbik választókerületi elnöke a 24.hu-nak a HVB döntése után azt mondta, az érvénytelen aláírások abból adódhattak, hogy sokan ugyan Fóton laknak, de nincsenek oda bejelentve. Varga állítja, nem törte le őket az elutasító határozat, mert így is térdre kényszerítették a kormányt, ahogyan a Fidesz a vasárnapi boltzáras népszavazáskor is meghátrált a kormány.

Ez is bebizonyította, hogy ellenzékből is lehet kormányozni.

Elviszik őket

Czibere Károly államtitkár január közepén jelentette be, hogy a kormány szándékai szerint 2019-re tömegszerű intézményekben nem lesz gyermekvédelmi gondoskodás, ennek részeként átalakul a fóti gyermekváros is, amit

helyi jobbikos hangok saját sikerként könyvelnek el, szerintük az ő nyomásgyakorlásuknak ért célba.

A Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral, fideszes térségi országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón Czibere akkor kifejtette: megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebb lakásotthonokra. Ez a kiváltási folyamat most eléri Fótot is, elkerülnek a városból a kísérő nélküli menekültek is.

Varga szerint így a nyáron elindított népszavazási folyamatuk fölöslegessé vált, nem lenne értelme elkölteni 7-8 millió forintot egy tét nélküli referendumra.

Tuzson szerint a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastély épületéhez illő funkciókat – félmilliárdos felújítás után – a lakossággal közösen szeretnék megtalálni, Varga szerint nekik most az a legfontosabb feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy a felújított kastély később nehogy Fidesz-közeli oligarchához kerüljön.

Ha pedig a gyermekváros kiürítése csak ígéret marad, akkor helyi népszavazás helyett Varga szerint majd a 2018-as választásokon mond véleményt erről Fót.

Kiemelt kép: afgán fiatal a fóti gyermekotthonában MTI / Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik