Belföld
Fót, 2015. szeptember 11.
Afgán fiatal a fóti Károlyi István Gyermekközpont kísérõ nélküli kiskorúak gyermekotthonában 2015. szeptember 11-én. Az intézményben tartott sajtótájékozatón Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára elmondta, hogy az elmúlt idõszak számos intézkedésének köszönhetõen a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérõ nélkül érkezõ gyermekek fogadására és ellátására.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Menekültellenes népszavazás jöhet Fóton

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 12. 17. 08:25

Helyi népszavazást kezdeményezett Merkwart Krisztián, Fót jobbikos önkormányzati képviselője. Augusztus 30-án két kérdést nyújtotta be, a Helyi Választási Iroda útján a Helyi Választási Bizottsághoz, a kérdések hitelesítése céljából:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területén nem magyar állampolgárok átmeneti elhelyezését biztosítsák?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Fót közigazgatási területére nem magyar állampolgárokat betelepítsenek?

A Helyi Választási Bizottság jóváhagyta a kérdéseket, elindult az aláírásgyűjtés és a Magyar Nemzet információi szerint pénteken délután le is adták a szükséges, 1500 aláírást tartalmazó íveket. Ha mindent rendben találnak, áprilisban lehet referendum.

Mégis maradhatnak

Merkwart szerint a gyermekotthonban elhelyezett, kísérő nélküli menekültek félelemben tartják a várost.

A húszezres gyermekotthonban 38 menekült él.

Nagyon remélem, hogy egy eredményes népszavazás a már jelenleg is itt lakó menekültekre is vonatkozna, tehát a gyermekotthonban elhelyezett menekülteknek is menniük kellene, mondta a jobbikos politikus.

Állítja, 2015-ben több mint kétezer fiatalkorú menekült szökött meg az otthonból, ami állítása szerint „rendkívül nagy mértékben leterhelte a rendészeti szerveket”.

A fideszes polgármester, Bartos Sándor támogatja a kezdeményezést, bár az aláírásgyűjtésben nem segített, ugyanis:

Ígéretet kaptam fentről, hogy 2018-ban kiürítik a gyermekotthon menekülteket elszállásoló részét.

Az nem derült ki, hogy mi ez az ígéret, az EMMI sem válaszolta meg a kérdést. De a városvezető szerint a helyiek sem örülnek a menekülteknek, akik állítása szerint valójában nem is fiatalkorúak, csak annak adják ki magukat.

Felesleges?

A lapnak a Magyar Helsinki Bizottság jogi munkatársa, Szekeres Balázs azt mondta, hiába lenne érvényes és eredményes a népszavazás, semmilyen jogi következménnyel sem járna. Ugyanis az otthon fenntartója nem az önkormányzat, így beleszólásuk sincs abba, kiket szállásolnak el ott.

A kezdeményezés benyújtása után ráadásul az önkormányzat elfogadott egy olyan rendeletet, amely a lakosságszámhoz viszonyítva 10-ről 25 százalékra emelte a szükséges aláírások számát. A Jobbik szerint ez már nem vonatkozik rájuk, több képviselő viszont úgy véli, már ennél a kezdeményezésnél is az új szabályokat kell alkalmazni.

Kiemelt kép: Afgán fiatal a fóti Károlyi István Gyermekközpont kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthonában 2015. szeptember 11-én. MTI / Bodnár Boglárka

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.