Belföld

“Nem csak a választók hiányoznak a kormányváltáshoz, hanem a politikusaink is”

botka lászló (botka lászló)
botka lászló (botka lászló)

A Népszava hosszú és meglepő fordulatokkal teli interjút készített Botka Lászlóval, az MSZP elnöksége által támogatott miniszeterlnök-jelölttel, aki jelenleg Szeged polgármestere.

Botka László a beszélgetésekben keményen ostorozza a demokratikus oldalt és a kispártokat. Szavai szerint 2017 tavasza az utolsó lehetőség arra, hogy “egységes, kormányzóképes, demokratikus alternatívát” tudjanak állítani az Orbán-rendszerrel szemben. Rosszallóan teszi hozzá, hogy az ellenzéki politikusok és két elemzők két éveszinte csak arról beszélnek, hogy

milyen szabályok alapján és kik között tartsanak előválasztást. Két éve nézik ezt a műsort a választóink, ahelyett, hogy érdemi problémákról, programról és megoldásokról beszélnénk nekik. Ez a valódi semmittevés, ez az, amikor a politikusok tényleg csak magukkal vannak elfoglalva. A választók, ahogy a számok is mutatják, ezt már elképesztően unják.

Ha folytatódik a cicaharc, Orbán nyer

Szerinte ha a következő hónapokban folytatódik az előválasztás körüli csatározás, annak egyetlen nyertese lesz: Orbán Viktor. Véleménye szerint az egyéni választókörzetekben sem elképzelhető amerikai típusú előválasztás, ennek fő oka, hogy

enyhén szólva nem vagyunk harcias és versenyképes helyzetben a demokratikus oldalon.

Hozzáteszi: minél kisebb egy párt, annál harciasabban követeli az előválasztást,  “mintha a kollégák nem lennének tisztában a saját helyzetükkel.”

Bárcsak mindenütt lenne négy-öt olyan jelölt, akik között valóban lehetne választani. (…)  A saját oldalunk kritikája, hogy nem csak a választók hiányoznak a kormányváltáshoz, hanem a politikusaink is.

-szögezte le a politikus a beszélgetésben, hozzátéve: folytathatják a vitát és akkor

egyértelműen kiderülhet, ki akar tényleg kormányváltást és ki csak frakciót, meg néhány 10 milliós állami támogatást évente, két-három biztos képviselői hellyel. Most kiderülhet, a politikai szereplők közül ki akar komolyan kormányváltást és ki nem.

A beszélgetésben szóba került az is, hogy miután az MSZP bejelentette, hogy támogatja Botka miniszterelnök-jelöltségét, több kispárt is jelezte, hogy nem állnak Szeged polgármestere mögé. Botka László ezt úgy kommentálta:

Természetesnek tartom, hogy most még mindenki automatikusan a saját korábbi álláspontját hangoztatja. Teljesen új politikát kínáltam, amely akkor működőképes, ha mindenki újragombolja a kabátot. Mindenkinek végig kell tehát gondolnia, hogy ne a saját partikuláris érdekei, vagy túlélési stratégiája alapján politizáljon. Tudomásul kell vennünk, hogy ha az összes választót összeadjuk, akkor is még legalább egymillió hiányzik a Fidesz legyőzéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik