Belföld

22 millióért tanulmányozták a Rubik-kockát

Hogy mire jutottak, azt nem tudhatjuk meg.

A disznók farokrágása után a szocialista Mesterházy Attila ezúttal arra lett volna kíváncsi, miként hasznosult a Rubik-tanulmány. Azért nettó 21,9 millió forint közpénzt fizettek egy magáncégnek, amit hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban választottak ki.

A pénzért cserébe egy 60 oldalas tanulmányt kértek, ami – az ellenzéki politikus számítása szerint – oldalanként 365 ezer forintot jelentett. Mesterházy Attila megismerte volna a dokumentumot, de Fónagy János ezt a kérését nem tudta teljesíteni. Az államtitkár ugyanakkor úgy vélte, minden a legnagyobb rendben van

A Rubik-kocka jelensége és tudományos-oktatási, illetve művészeti-kulturális megjelenési formái, jelentősége

című tanulmánnyal. Elkészült, fel is térképezi a Rubik-kocka különféle hatásait, megalapozza a Rubik-központ tartalmi felépítését, a kiállítás koncepcióját, forgatókönyve elkészítését. Fónagy ugyanakkor nem tudta a tanulmányt csatolni, mert az MNV Zrt., mint adatkezelő tudatta, hogy a tanulmány nyilvánosságra hozatala csak a szerzők előzetes írásbeli engedélyével lehetséges. A jelek szerint azt pedig nem kérték ki.

Mint korábban megírtuk, a világhírű magyar találmánynak a kormány külön múzeumot szentelne, de a megvalósítása csúszik, noha már öt éve aláírta a szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő feltaláló. Fürjes Balázs kormánybiztos akkor 2017-re ígérte az intézmény megnyitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik