Belföld

Leégett menhely: csak öt kutya élte túl a tűzvészt

Délelőtt még a helyszíni vizsgálatokat végezte a rendőrség, így egyelőre semmit nem lehet tudni a szerda esti tűz kiváltó okáról. Egy dolog azonban biztos, a kiskunlacházai Ebsegély Alapítvány 300 négyzetméteres épületét földig kell rombolni, a kölyökház újjáépítése pedig nem kevés pénzébe kerül majd az állatmentő szervezetnek.

Mintha érezték volna, hogy nagyon nagy baj van, amíg a tűzoltás folyt nem is nagyon lehetett a hangjukat hallani. Utána viszont egészen hajnali negyed hatig nem tudtuk őket megnyugtatni.

Picard Ancsa arról a 250 szerencsés ebről illetve 40 macskáról beszél, akik a kültéri kifutókon voltak, ezért megmenekültek a tegnap esti tűzben. Az Ebsegély koordinátora itt, az állatmenhelyen lakik családjával, épp ezért szó szerint végignézték, ahogy szerda este felcsaptak a lángok a szomszéd épület tetejéről. Azonnal hívták a tűzoltókat, ám a kutyusok melegen tartására használt száraz szalma, plédek, a kutyaházak és a fa födém szerkezet miatt iszonyú gyorsan lángolni kezdett a 300 négyzetméter.

Ott álltunk és azt láttuk, hogy nem kis tűz van, hanem az egész épület teljes hosszában, magas lángokkal ég. Elmondani sem lehet, mit éreztünk. Tudtuk, hogy esélyünk sincs, a közelébe sem bírtunk menni a istállóépületnek.

A tűzoltóság több autóval érkezett a menhelyre, de még így is négy órán át oltották a tüzet. Segítségükkel öt kiskutyát sikerült megmenteni a 49-ből, de ez volt minden, amit tehettek.

Az elpusztult kölykök közül kettőnek gazdája is lett volna hamarosan. Őket azonnal értesítették a szörnyű hírről, mondta el lapunknak Ancsa.

A menhelyt ért anyagi károkat egyelőre nem tudták felmérni, mint mondják, alig fogták fel az este történteket. Az viszont biztos, hogy az épületre dózer vár, a kölyökházat teljesen újjá kell építeni, ami biztosan tetemes összeg lesz – folytatja a menhely koordinátora.

Nagy segítség viszont, hogy folyamatosan érkeznek az adományok. Eddig összesen három millió forint gyűlt össze a számlájukon a társadalmi összefogásnak köszönhetően, a Music FM is ígért számukra egy nagy teherautónyi élelmiszert, illetve pénteken nagy állatmentő szervezetek visznek még több tonnányi állateledelt az Ebsegélynek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik