Belföld

Elképesztő mennyiségű adomány gyűlt össze a leégett állatmenhelynek

Szerda este kigyulladt egy állatmenhely Kiskunlacházán, ötven-hatvan kutya már biztosan bennégett az épületben,

információink szerint a kölyökház pusztult el a tűzben.

Az udvaron lévő állatok közül többen elmenekültek a lángok elől, a hírek szerint 250 kutya, és 40 macska maradt életben.

Az Ebsegély Alapítvány megsegítésére néhány óra leforgása alatt már egy csoport is alakult a Facebookon. Este még 700 tagot számláltak, mostanra csaknem 1500-ra gyarapodott a segíteni vágyók száma.

A közösséget Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa indította, aki lapunknak elmondta, hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sok embert mozdított meg a tűzeset.

Szinte lehetetlen koordinálni a csoportot. Most ébredtek fel az emberek, mennek be a munkahelyükre, és folyamatosan jelentkeznek, hogy segítenének. Az 1500 tagunkból néhányan vagyunk adminok, van úgy 150-200 állatmentő szervezet, de a többiek mind civilek, akiket megrendített, ami az Ebsegéllyel történt.

Katalin azt mondja, első körben az élelem biztosítása volt a legfontosabb, az életben maradt állatoknak ugyanis nem tudtak volna enni adni a menhelyen.

Ám a gyors összefogásnak köszönhetően 2 tonna kutya – és macskatáp már össze is gyűlt. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ki kisebb, ki nagyobb adag élelmet ajánlott fel, de viszonyításként elmondható, hogy egy múltkori akcióban 50 szervezet 12 hónapig dolgozott azért, hogy 35 tonna tápot összegyűjtsenek a gazdi nélkül maradt állatoknak – világította meg közelebbről a számokat az Állatvédőrség munkatársa.

A csoporttagok a tárgyi adományok mellett pénzzel is hozzájárultak a súlyos károkat szenvedett alapítvány megsegítéséhez. Pontos számok egyelőre nincsenek, de 150 ezer forint a minimum, ami összegyűlt eddig. Sőt, ma reggel egy magáncég felajánlotta, hogy segít a leégett kölyökház újjáépítésében.

Schreiter Katalinék nagyon szépen köszönik mindenkinek az eddigieket, de mostantól kezdve arra kéri az állatszerető embereket, hogy személyesen a kiskunlacházai Ebsegélyt keressék a felajánlásaikkal. Ők tudják ugyanis pontosan megmondani, hogy milyen jellegű segítségre van szükségük a továbbiakban.

Ezen a telefonszámon lehet elérni őket: 06 70 362 4155

Az Állatvédőrség munkatársa továbbá arra kéri az embereket, hogy ha nagyon messziről érkeznének a felajánlásaik, akkor gondoljanak inkább a környékükön tevékenykedő állatmentő szervezetekre. Katalin elmondta, hogy a legtöbben iszonyatosan küszködnek, kemény a tél, az állatoknak pedig ilyenkor még több tápra van szüksége, hogy átvészeljék a hideg időt. Az Állatvédőrségnél konkrétan várólista van az adomány tápokra. Nemrég 15 szervezet vitt el tőlük élelmet a kuytáknak és a cicáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik