Belföld

200 műemléki iratnak lett annyi a csőtörés miatt a Forster Központban

Szerdán az RTL Klub Híradója nyomán számoltunk be róla, hogy olyan iratok áztak el a Miniszterelnökséghez tartozó Forster Gyula Örökségvédelmi Központ épületében, amik csodás műemlékek eredeti tervrajzait is tartalmazták.

Győr Attila művészettörténész, a központ egykori gyűjteményi osztályvezetője csütörtöki beszámolójában arról beszélt, mintegy 200 dokumentáció károsodott visszafordíthatatlanul a pincében.

Mint fogalmazott, mintegy 16 ezer dokumentációt tároltak az érintett helyiségben, ebből nagyjából 1500 dokumentumot ért károsodás, amikor a hatvan fokos víz egy lépcsőfoknyi magasságban elöntötte a pincét.

A tervtár régebbi, értékesebb anyagait nem itt tárolták, így jellemzően 1960 és 2016 között született anyagok, többek között helyreállítási és restaurációs tervek, gépészeti dokumentációk sérültek meg.

A visszafordíthatatlanul sérült anyagok egy részét várhatóan pótolni lehet más gyűjteményekből, a 21. században született dokumentumok például digitális formában is léteznek – mondta Győr Attila. Megjegyezte, a restaurátori szakvélemény szerint a sérült anyagok mintegy 90 százaléka megmenthető.

A sérült dokumentációk fertőtlenítése mintegy 2-3 millió forintba kerül majd, a restaurációs munkákra egy közel egymillió forintos ajánlatot kaptak. Az elázott anyagokat a csőtörés után az épület aulájába hordták fel és terítették ki, jelenleg párátlanító berendezések segítségével száradnak a dokumentumok.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a kár nem függ össze sem a Forster Központ megszűnésével, sem a Táncsics Mihály utca 1. szám alatti épületben dolgozók, és az ott őrzött állomány költözésével.

A csőtörés olyan vis maior eset volt, ami akkor is megtörténhetett volna, ha nem szűnik meg a Forster Központ

– mondta a helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy az érintett dokumentumokat tíz éve őrizték a helyiségben.

A kormány tavaly döntött a Forster Központ jogutódlással való megszüntetéséről. Az intézmény több, például a kulturális javak védelmével és a műtárgyfelügyelettel, a tudományos gyűjtemények kezelésével, a kulturális örökségvédelmi szakértői tevékenységgel kapcsolatos feladatát január elsejével a Miniszterelnökség vette át. A Forster Központ személyi állománya, tudományos anyagai és eszközei a XI. kerületi Daróczi utcába kerülnek, míg a Táncsics Mihály utca 1. szám alatti épületbe a Nemzetgazdasági Minisztérium költözhet be.

Puskás Imre szerint a Táncsics Mihály utcai épületből várhatóan az év közepén költözhet ki teljesen a megszűnt Forster Központ állománya a Daróczi utcába, ahol egy “örökségvédelmi bázist” szeretnének létrehozni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik