Közélet

Áder János elfogadta, újra köztársasági elnök lehet

Az első felkérés alkalmával a húsvéti elcsendesedés, most pedig a karácsony békéje segítette a körültekintő mérlegelésben és döntése meghozatalában.

Áder János köztársasági elnök elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést. Az államfő ezt tartalmazó nyilatkozatát csütörtökön juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal. A lényeg az, hogy:

A felkérést elfogadom. Az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően vállalom a jövő tavasszal esedékes demokratikus megmérettetést.

Áder teljes nyilatkozata szerint:

A köztársasági elnöki megbízatás újabb vállalására szóló felkérést követően sokan biztattak a megkezdett munka folytatására. Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik lélekben most is velem voltak, és mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták államfői tevékenységemet.

Az első felkérés alkalmával a húsvéti elcsendesedés, most pedig a karácsony békéje segített a körültekintő mérlegelésben és döntésem meghozatalában.

A felkérést elfogadom. Az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően vállalom a jövő tavasszal esedékes demokratikus megmérettetést.

Az államfői megbízatásra eddig is olyan alkotmányos szolgálatként tekintettem, amelynek ellátása során a köztársaság elnöke a magyar nemzetnek tartozik felelősséggel és számadással.

Újbóli megválasztásom esetén céljaim és személyes vállalásaim a jövőben is változatlanok maradnak. Kiemelt feladatomnak tartom a törvényalkotás feletti alkotmányos kontroll gyakorlását. Továbbra is minden tőlem telhetőt megteszek természeti környezetünk védelme, a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalás társadalmi szintű megerősítése, valamint a magyar értékek és magyar érdekek következetes nemzetközi képviselete érdekében.

Vallom, hogy a teljesítmény méltó megbecsülésével és az egymásnak megadott kölcsönös tisztelettel jobbá és sikeresebbé tehetjük közös és személyes életünket. Ebben a munkában szövetségesemnek tekintek mindenkit, aki számára fontos, hogy ezen elvek és célok szerint rendezzük közös dolgainkat.

Hetek, hónapok óta zajlik a háttérben az egyezkedés Áder jövőjéről, Orbán is beszélt vele, Kövér is. Ha nem vállalta volna, felmerült Kövér házelnök és Balog emberminiszter neve is, de vállalta.

A Fidesz is őt jelölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik