Belföld

Magyarországgal együtt sürgeti az EU reformját Lengyelország

Az áru, a tőke és a személyek szabad áramlását, valamint a szolgáltatások szabadságát megőriznék.

A lengyel miniszterelnök szerint a visegrádi négyek, főleg Lengyelország és Magyarország a legelszántabbak az Európai Unió reformjának sürgetésében, de már más tagállamok is csatlakoznak hozzájuk.

Beata Szydlo szerint az átfogó reform azért szükséges, hogy az Egyesült Királyság után más államok ne döntsenek a közösség elhagyásáról, az EU maradjon meg, mert „mindannyiunknak szükségünk van rá”. Hozzátette: ma már megvan az akarat az EU reformját célzó tárgyalásokra.

Nagyon mélyreható változásokra van szükség, talán az alapszerződések módosításáról is beszélni kell – folytatta Szydlo, aki megerősítette: Lengyelország készen áll konkrét megoldások előterjesztésére, és hatékony lesz azok megvalósításában. Kiemelte a tagállamok, nemzeti parlamentek megerősítését, és azon ügyek listájának összeállítását, amelyekről a tagállamok csak együtt dönthetnek.

Fontosnak nevezte az EU négy alapvető szabadságának – az áru, a tőke, a személyek szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága – megőrzését is, az összes tagállam érdekeinek azonos figyelembevétele mellett.

Witold Waszczykowski külügyminiszter elmondta: Lengyelország három területre helyezi a hangsúlyt, a közös kül- és biztonságpolitikára, a közös piacra, valamint az uniós intézmények közötti viszonyrendszerre. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy újra kellene definiálni az Európai Bizottság szerepét, valamint az uniós intézmények és a tagállamok közötti viszonyt.

A közös kül- és biztonságpolitikáról szólva a lengyel külügyminiszter elmondta: ezt folytatni kell, de el akarják kerülni a párhuzamosságokat, az EU-nak a NATO-val való rivalizálását. Lengyelország ezért inkább a közös határvédelemre helyezné a hangsúlyt a nyugati óriáscégeket erősítő egységes védelmi ipar fejlesztése helyett. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik