Belföld
Polish Prime Minister Beata Szydlo holds a press conference after Summit of leaders of European Union at European Council headquarters in Brussels, Belgium on 18.12.2015 by Wiktor Dabkowski

Magyarországgal együtt sürgeti az EU reformját Lengyelország

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 24. 14:43

Az áru, a tőke és a személyek szabad áramlását, valamint a szolgáltatások szabadságát megőriznék.
Korábban a témában:

A lengyel miniszterelnök szerint a visegrádi négyek, főleg Lengyelország és Magyarország a legelszántabbak az Európai Unió reformjának sürgetésében, de már más tagállamok is csatlakoznak hozzájuk.

Beata Szydlo szerint az átfogó reform azért szükséges, hogy az Egyesült Királyság után más államok ne döntsenek a közösség elhagyásáról, az EU maradjon meg, mert „mindannyiunknak szükségünk van rá”. Hozzátette: ma már megvan az akarat az EU reformját célzó tárgyalásokra.

Nagyon mélyreható változásokra van szükség, talán az alapszerződések módosításáról is beszélni kell – folytatta Szydlo, aki megerősítette: Lengyelország készen áll konkrét megoldások előterjesztésére, és hatékony lesz azok megvalósításában. Kiemelte a tagállamok, nemzeti parlamentek megerősítését, és azon ügyek listájának összeállítását, amelyekről a tagállamok csak együtt dönthetnek.

Fontosnak nevezte az EU négy alapvető szabadságának – az áru, a tőke, a személyek szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága – megőrzését is, az összes tagállam érdekeinek azonos figyelembevétele mellett.

Witold Waszczykowski külügyminiszter elmondta: Lengyelország három területre helyezi a hangsúlyt, a közös kül- és biztonságpolitikára, a közös piacra, valamint az uniós intézmények közötti viszonyrendszerre. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy újra kellene definiálni az Európai Bizottság szerepét, valamint az uniós intézmények és a tagállamok közötti viszonyt.

A közös kül- és biztonságpolitikáról szólva a lengyel külügyminiszter elmondta: ezt folytatni kell, de el akarják kerülni a párhuzamosságokat, az EU-nak a NATO-val való rivalizálását. Lengyelország ezért inkább a közös határvédelemre helyezné a hangsúlyt a nyugati óriáscégeket erősítő egységes védelmi ipar fejlesztése helyett. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.