Belföld

Itt az igazság a HPV-oltásról: hazudnak a lájkgyűjtő oldalak, ne dőljön be nekik!

hpv (Array)
hpv (Array)

Számos, alakvetően lájkgyűjtésre kiatlált oldalon jelentek meg cikkek a HPV elleni védőoltás egészsékárosító, sőt, halált okozó hatásairól. A Házipatika úgy döntött: megnézik, honnan is szedték az oldalak ezeket a nem csak félrevezető, de veszélyes állításokat és szakértőket kérdezett meg a HPV-oltás következményeivel kapcsolatban.

Az egyik oldalon egy olyan “cikket” találtak, amelynek az eredeti szövege 2013 novemberében jelent meg az Oltáskritikus Életvédők Szövetségének Facebook-oldalán. Egy évvel később vette át az említett blog is, most pedig újra felbukkant a közösségi oldalon, érdemi frissítés nélkül.

Nem kötelező!

A “cikk” állítása szerint “Kötelezően ajánlott” lesz “a HPV meddőséget elősegítő injekció, amit a méhnyakrák megelőzésének ürügyével tukmálnak a tájékozatlan diáklányokra”.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a HPV oltás nem kötelező, a 13-14 éves lányoknak felajánlható térításmentesen. Azért ezt a korosztályt célozzák meg, mert ők jellemzően még nem élnek szexuális életet. Dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász, daganatsebész a Házipatikának azt mondta:

Ha valakinek esetleg van olyan ismerőse, aki be lett oltva, és később meddőséget állapítanak meg nála, még nem jelenti azt, hogy ez a vakcina tehet róla.

A meddőséggel kapcsolatos kijelentés tudományosan megalapozatlan.

Készítettek hatástanulmányokat!

A második hazug kijelentés szerint

… nem tudták biztosra mondani, melyik évfolyamban adják majd, de én a 6. osztályra tippelek. Ugyanis akkor együtt adják majd a kötelező MMR és a dTAP ismétlőkkel, ami egyrészt hatványozni fogja a káros hatásaikat, másrészt képtelenség lesz szétválasztani, hogy melyik vakcina okozta a maradandó egészségkárosodást, halált – a kötelezők, vagy a kötelezően ajánlott…

Dr. Koiss Róbert sebész a lapnak elmondta: ez a vélekedés tájékozatlanságon alapul. Hozzátette: jelenleg két nagy cég gyárt HPV-vakcinát, és mindkettő készített hatástanulmányt arról, mi várható, ha más oltóanyaggal együtt kerül a szervezetbe: az eremények alapján semmi. Ráadásul mivel nem hatodikos, hanem hetedikes lányokat oltanak be, nem jár együtt sem az MMR (vagyis a morbilli-mumpsz-rubeola elleni vakcina), sem a dTap (diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag) emlékeztető oltással.

Halállal riogatnak!

A harmadik tévhit szerint

Az oltóanyag rákmegelőző hatása városi legenda csupán, egy képtelen fikció, s hogy több száz lány halt meg, s ezrek bénultak le e vakcina következtében.

A megkérdezett szakemberek szerint ilyesmiről szó sincs. A tévedés alapja az a 2008-as eset lehet, amely során Angliában egy fiatal lány – nem sokkal a HPV-oltást követően – meghalt, azt azonban semmi sem bizonyította, hogy a haláleset összefüggésben állt volna a vakcinával – mondta az egyik szakember.

Sr. Koiss két halálesetet említ:

A két áldozat sajnálatos módon éppen abban az életkorban volt, amikor a kamaszkori fejlődési rendellenességek gyakran kijönnek. Egyiküknek például a megnagyobbodott csecsemőmirigy okozta a halálát.

Félrevezető számokat közölnek!

Az amerikai hatóságok 2006-ban megállapították, hogy azoknál a lányoknál, akik korábban a vakcinákban található HPV vírussal már fertőzöttek voltak, az oltást követően 44,6 százalékkal nőtt a méhnyakrák előfordulása

-hazudja az írás. Dr. Koiss Róbert szerint a számok önmagukban még megállnák a helyüket, csak éppen az összefüggés nem jó.

Négykomponensű oltásról van szó, az ezzel oltott lányok esetében a HPV 16-os és 18-as vírustörzzsel szemben mutatott hatékonyság száz százaléknak bizonyult. Az oltóanyag egyéb magas kockázatú vírustörzsekkel szemben mutatott hatékonysága elenyésző, ebből adódóan várhatóan az oltóanyag méhnyakrákkal szemben mutatott összhatékonysága 44 százalékos

– pontosít. Tehát az oltást követően egyáltalán nem nő a méhnyakrák előfordulása. A vakcina nem tartalmaz vírust és nem okoz daganatot sem!

Senkit nem akarnak megmérgezni!

Az ötödik – nevezzük így – tévhit szerint a HPV-vakcina “teszteletlen méreginjekció”.

Dr. Lintner szerint  a HPV-oltás forgalomba kerülésének is szigorú feltételei voltak. Hozzátette:

Ami a nem kívánt mellékhatásokat illeti: elmondása szerint a két- és négykomponensű oltóanyagoknál 100 ezer lakosra kivetítve 8-15 embernél fordulhat elő kellemetlen mellékhatás: például láz, szédülés vagy kettős látás.

Szavai szerint az oltás piaci forgalomba kerülése előtt legalább 15 évvel folytak már klinika vizsgálatok.

Nem terjed az oltottakban a szuperHPV!

A HPV vírusnak több száz alfaja létezik, ebből néhány ellen ‘véd’ a vakcina – a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az oltottakban más, sokkal ártalmasabb HPV-alfajok terjednek el.”

Dr. Lintner Balázs a Házipatikának úgy nyilatkozott: ezeknek a tapasztalatoknak sincs tudományos alapjuk.

Attól, hogy valakit beoltanak, nem terjednek el más HPV-alfajok benne. Nincs ilyen. Pont az a lényege ennek az oltásnak, hogy az oltottak körében – összehasonlítva a nem oltottakkal – a méhnyakrákot megelőző elváltozások, amelyekből kifejlődhet a méhnyakdaganat, sokkal kisebb százalékban fordulnak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik