Belföld

Százezreket kell fizetnie a szülőnek, ha minden oltást be akar adatni

Akár 278 ezer forintot is fizethet az a szülő, aki az összes ajánlott, ám kizárólag térítés ellenében igénybe vehető oltást szeretné beadatni gyermekének – számolta össze a Magyar Nemzet.

Jelenleg az ajánlott oltások csoportjába tartozik a bárányhimlő, a rotavírus, a kullancs által okozott agyvelőgyulladás, a Hepatitis A, a fertőző agyhártyagyulladás és bizonyos életkor után a HPV elleni vakcina is.

A lapnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egy kisgyermek esetében 108 ezer forintba kerül, mivel 12 hónapos kor előtt négy vakcinára van szükség. Később elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok szerint 4–12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Kifejezetten csecsemőkorban, hat hónapos korig adható a rotavírus elleni vakcina is, ennek ára 39 ezer forint körül mozog. Ezt követheti a 15 hónapos korban beadható bárányhimlő elleni oltás, két vakcinára van szükség a teljes védettséghez, ez összesen 20 ezer forintba kerül.

A HPV-oltás megviseli a pénztárcát

A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozatot már később, egy- és kétéves kor között ajánlott elindítani: ebből hármat kell vásárolnia a szülőknek, darabonként tízezer forintért. Ismétlő oltaásra 3 év múlva van szükség.

Ha hároméves korig az összes említett ajánlott kiegészítő oltást beadatják a szülők a gyereknek,

az 197 ezer forintba kerül.

Ezt követheti később a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina, amely a 7. osztályos lányoknak jelenleg ingyenesen kérhető az iskolákban, és az adatok szerint az érintettek több mint 70 százaléka igényli is a vakcinát. Később azonban fizetni kell érte: a kilenckomponensű vakcina esetében akár 84 ezer forintot is. A kétkomponensű oltás ennél kevesebbe kerül, azért darabonként 15-20 ezer forintot kérnek a patikák, és hármat kell belőle beadatni, így ez 60 ezer forintba kerül.

A fertőző májgyulladást okozó Hepatitis A ellen is lehet kérni védőoltást, ennek ára 2-3 ezer forint körül van, és kettőre van szükség a védettséghez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik