Belföld

Szijjártó Péter körbeudvarolta az oroszokat Moszkvában

Az orosz fővárosba látogatott a magyar külügyminiszter, hogy előkészítse a terepet Vlagyimir Putyin látogatására. Nagyon kedves szavak hangzottak el, vörösen izzott a levegő.

Nagyon hosszú idő után úgy látjuk, hogy a nemzetközi folyamatok segítenek a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz kollégájával való hétfői moszkvai tárgyalása elején.

Mint mondta, a magyar kormány komolyan készül Vlagyimir Putyin elnök februári budapesti látogatására. Szerinte a kétoldalú viszony sokat szenvedett a nemzetközi szankciós környezetben, de a közösen elhatározott gazdasági együttműködési programok – a regionális együttműködés, az oroszországi magyar technológiai beruházások, elsősorban a mezőgazdaság terén, és a gépipari együttműködés – jól fejlődnek.

Úgy várta a pillanatot

Szijjártó kijelentette, hogy nemcsak külügyminiszterként, de személyesen is várta, hogy találkozhasson Lavrovval. Köszönetet mondott tárgyalópartnerének az orosz részvétnyilvánításért a veronai buszbaleset miatt. A Moszkvában tárgyaló magyar delegáció a nemzeti gyásznap miatt fekete szalagot visel.

Magyarország úgy látja, hogy európai szempontból sürgősen szükség van a kiegyezésre az EU és Oroszország között – jelentette ki Szijjártó.

Ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben.

Hozzátette, hosszú idő után most először áll úgy a helyzet, hogy a nemzetközi folyamatok is támogatják a magyar-orosz együttműködést.

Lavrov: kitart mindenki Paks II mellett

A külügyminiszteri találkozó célja a februári budapesti csúcs sikerének előkészítése – jelentette ki Lavrov Szijjártót fogadva. Lavrov szerint a megbeszélésen áttekintik a Putyin és Orbán Viktor egy évvel ezelőtti moszkvai tárgyalásain elért megállapodások végrehajtását. A magyar partnerek megerősítették elkötelezettségüket a magyar-orosz együttműködés folytatása mellett a paksi atomerőműnek a Roszatom részvételével történő bővítése ügyében – jelentette ki Lavrov.

Azokról a további erőfeszítésekről is beszélt, amik célja a dinamizálódó kereskedelmi kapcsolatok helyreállítása. Szerinte ebben a munkában jelentős szerepe van a kétoldalú kormányközi gazdasági együttműködési bizottságnak, aminek társelnökei a küszöbönálló csúcson beszámolnak majd az elvégzett munkáról. A testület soros ülését idén Moszkvában rendezik meg.

A NATO is szóba kerül

A múlt héten Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő elmondta, hogy a találkozón a kétoldalú viszony aktuális kérdéseit vitatják meg.

A tervek szerint eszmecserét folytatnak majd nemzetközi kérdésekről, beleértve a terrorizmus elleni küzdelmet, az Európai Unióval és a NATO-val való viszonyt, az európai migrációs válságot és az ukrajnai helyzetet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik