Belföld

Több helyen veszélyes, egészségtelen a levegő

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt három település levegőjét egészségtelennek, másik háromét veszélyesnek minősítette az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). A levegő minősége a szél mérséklődése és a hőmérséklet csökkenése miatt romlott a legtöbb településen.

A levegő szálló por tartalma Salgótarjánban, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren átlépte a riasztási küszöböt, ezért (piros) veszélyes minősítést kapott a levegő-egészségügyi helyzet. Dorog, Miskolc és Esztergom egészségtelen levegőt jelző narancssárga színt kapott a térképen. Tizenhat települést, köztük a fővárost a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

Az ÁNTSZ szerint az erre érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az érintett településeken élőknek azt ajánlják, hogy lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát, sportolást kerüljék.Az előrejelzés szerint a hétvégén marad a hideg idő, mérsékelt marad a légmozgás, és többfelé köd, ónos szitálás is várható. Az OKK a légszennyező anyagok egészségkárosító hatása alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát az önkormányzatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik