Belföld nyugdíj
Image: 72969025, Rendvédelmi dolgozók tüntetése az Andrássy úton. A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetés résztvevői korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében tüntettek, valamint illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követeltek., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Korai a nyugdíjprémiumról beszélni

A kormány majd dönt, ha teljesülnek a feltételek.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke a nemzetgazdasági minisztertől kért választ arra, hogy

Lesz-e idén nyugdíjprémium, miként annak lennie kéne a szocialista kormányzás alatt elfogadott, ma is hatályos szabályozás szerint, ha valóban 4% feletti gazdasági növekedéssel számol a kormány?

Varga Mihálynak feltett kérdésében Korózs Lajos emlékeztetett rá, éppen a miniszter mondta korábban azt, hogy a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Tehát a 4%-ot is meghaladja majd a GDP növekedése. Ez pedig felveti azt a kérdést, hogy akkor miért nem terveznek céltartalékot a várható nyugdíjprémiumra,

amiről pedig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény több bekezdése is rendelkezik. A szocialista politikus arra is kíváncsi volt, az 1,6%-os nyugdíjemelést nem tartja-e a miniszter túl alacsonynak

tekintettel a béremelésekre, a várható gazdasági növekedésre, és az MNB által prognosztizált inflációs adatokra is?

Varga miniszter nevében és megbízásából Cseresnyés Péter államtitkár kicsit múltidéző választ adott. Jelezte, hogy a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően

2010 és 2016 között a nyugdíjak 10%-kal nagyobb mértékben emelkedtek, mint az infláció. Ez gyakorlatilag plusz egyhavi ellátás összegével egyenlő. A hatályos jogszabályi rendelkezés értelmében a nyugdíjprémium kifizetésére akkor van lehetőség, ha a várható gazdasági növekedés meghaladja a 3,5%-ot, illetve az államháztartás – központi költségvetési törvényben meghatározott – egyenlegcélja teljesül. Amennyiben ezek a feltételek megvalósulnak, a nyugdíjprémium kifizetéséről a Kormány dönt. Erről az év elején azonban még nem időszerű beszélni.

Korábban Korózs Lajos azt is sürgette, hogy a kormány térjen vissza a korábbi nyugdíj-megállapítási szabályhoz, amely alapján idén 1,6 százalék helyett 3,2 százalékkal nőhettek volna a nyugdíjak, mert jelenleg átverik a nyugdíjasokat, hiszen a kormány pontosan tudja, nagyobb lesz az infláció, mint a nyugdíjemelés mértéke, tíz hónapig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak. Akkor erre a Fidesz-frakció úgy reagált, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt csak elvettek a nyugdíjasoktól, a mostani kormány viszont megbecsüli az időseket.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

347798 01: (NO ITALY, MAGAZINES PLEASE CALL) John F. Kennedy, Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy attend the "Brite Nite Whitney" Fundraising Gala March 9, 1999 at the Whitney Museum of American Art in New York City. July 16, 2000 marks the one-year anniversary of the plane crash off the coast of Martha's Vineyard in Massachusetts that killed Kennedy, his wife, and her sister Lauren Bessette. (Photo by Arnaldo Magnani/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.