Belföld

Meghalt egy fogvatartott a Kozma utcai börtönben – három őrt lecsuktak

Előzetes letartóztatásba került három börtönőr a Kozma utcai börtönben történt haláleset kapcsán. A legszigorúbb kényszerintézkedésről csütörtökön döntött a Fővárosi Törvényszék. Halált okozó testi sértéssel gyanúsítják őket.

Korábban annyit lehetett tudni, hogy a férfi rátámadt az őrökre 2016 novemberében, akik ezután leteperték, majd valószínűleg többször meg is ütötték. A férfi ezek után eszméletét vesztette, az őrök megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Akkor még bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette miatt folyt nyomozás.

A bíróság tájékoztatásából kiderül, az eddigi adatok szerint az

 egymás tevékenységéről tudva közösen, szándékegységben bántalmazták a sértett fogvatartottat, aki a sérülések következtében életét vesztette.

 A katonai ügyész  a szökés és elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva kérte a börtönőrök előzetes letartóztatását.  A döntés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, vagyis a végzés nem jogerős.
A bíróság szerint azonban a gyanú alapos, tanúvallomások alapján pedig már eddig is megkísérelték a tanúkat befolyásolni, így az előzetes letartóztatás elrendelése indokolt.
Az ügyészség továbbá indítványozta katonai fegyelmi ok megállapítását. A bíróság ezzel kapcsolatban arra jutott, hogy a terheltek a szolgálati helyen elkövetett bűncselekményeik miatt a személyi állomány fegyelmi helyzetének biztosítása miatt sem hagyhatóak szabadlábon, ezért a bíróság ennek kapcsán is elfogadta az ügyészség álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik