Belföld
Tornanádaska, 2014. szeptember 10.
Első osztályos gyerekek indulnak haza a Katolikus Karitász által adományozott iskolatáskával hátukon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tornanádaskai Tagintézményéből 2014. szeptember 10-én. Az intézmény minden első osztályos diákjának tanszerekkel felszerelt iskolatáskát adományozott a Katolikus Karitász. A szervezet négyezer diák iskolakezdését támogatja összesen több mint 20 millió forinttal.
MTI Fotó: Komka Péter

Hiába a szigorítás, még mindig rengeteg az iskolakerülő gyerek

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 12. 06:27

A Magyar Nemzet által az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kikért iskolatípus szerinti statisztikából kiderült: bár összességében tovább csökkent azoknak a diákoknak a száma, akiknek a családjától meg kellett vonni a családi pótlékot, mert a tanévben ötven óránál többet hiányoztak az iskolából, egyáltalán nem oldódott meg az iskolakerülés problémája.

Az Emmi adatai szerint kizárólag a középfokú oktatási intézményekben csökkent a hiányzók száma, az általános iskolákban nemhogy javuló tendencia indult volna el,

egyre több iskolakerülőt regisztrálnak, különösen az olyan térségekben, ahol sok a hátrányos helyzetű gyermek.

Míg a 2012/2013-as tanévben 5165 általános iskolás gyermektől kellett megvonni a családi pótlékot, egy évvel később már 5659-től. A 2014/2015-ös tanévben tovább súlyosbodott a helyzet: már 5920 főre nőtt azoknak az általános iskolás diákoknak a száma, akiknek családjától megvonták a pótlékot. A  2015/2016-os adatok pedig még ennél is rosszabbak: 5996 általános iskolás gyermek családját büntették pénzmegvonással.

A Magyar Nemzet összegzése szerint a legtöbb gyermek 7. és 8. osztályban lóg, a nyáron befejezett tanévben a 7. osztályosoknál 20 százalékkal több gyermektől kellett megvonni a családi pótlékot, mint négy éve.

Kettészakadt az ország

Megyénként is hatalmas a különbség: az általános iskolások hiányzásait tekintve toronymagasan vezet Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1181 olyan gyermekkel, akiken családját így szakcionálták, a második és a harmadik helyen álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Budapest a nyomába sem ér: Szabolcsban 649 gyermektől, a fővárosban 636-tól vonták meg a családi pótlékot.

Északkelet-Magyarországon rendkívül magas, és folyamatosan nő a hiányzási ráta, miközben a fejlettebb, magasabb foglalkoztatási és képzettségi mutatókkal bíró Nyugat-Magyarországon szinte nincsenek is iskolakerülők – derül ki a cikkből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.