Belföld

Felmentették a nógrádi apát, akit kislánya megerőszakolásával vádoltak

Bilincs (Array)
Bilincs (Array)

Nem látta bizonyítottnak bűncselekmény elkövetését, ezért felmentette a Salgótarjáni Járásbíróság azt a most 56 éves férfit, akit azzal vádolnak, hogy 2012 októberében megerőszakolta 13 éves lányát egy Bátonyterenye környéki faluban. A Balassagyarmati Törvényszék csütörtök délután közölte: az eset egyik érdekessége, hogy még az sem volt tisztázható, mikor történhetett a feltételezett erőszak.

A vád szerint ugyanis az apa hétköznap délután molesztálta gyermekét, miután a kislány hazaért az iskolából, a bíróság viszont a tárgyalási szakban beszerzett új bizonyítékok alapján megállapította, hogy a férfi októberben majdnem minden munkanapon kora hajnaltól késő estig, a lakóhelyétől igen távol dolgozott. Egyetlen kivétel akadt, akkor viszont a gyerek nem délután érkezett meg, hanem késő este, a testvérével együtt egy táncpróbáról.

 Emiatt kizárt, hogy a konkrét napon kora délután apa és lánya bármilyen rövid ideig kettesben maradt a családi házban, más időpont pedig fel sem merült, az ügyészség erre nézve bizonyítást nem ajánlott fel.
A törvényszék tájékoztatásából kiderül az is, hogy a kislány visszavonta a terhelő vallomását a tárgyaláson, és sírva kért bocsánatot az apjától. A szavahihetősége ezen túl számos októl megkérdőjelezhető a bíróság szerint, például több tnaú is azt állította, amikor velük beszélt, ellentmondásokba keveredett, és rendre másképpen adta elő a történteket. A gyerek egyébként 2014 tavaszán említette először, hogy szexuális bűncselekmény áldozata lett.
Az ítélet szerint az egyik igazságügyi szakértő túllépett a feladatán és már a pszichológiai teszteredmények kiértékelése előtt azt véleményezte, hogy az erőszak megtörténhetett, illetve eleve tényként kezelte, hogy az apa elkövette, amivel gyanúsítják. Kifogások merültek fel a nyomozó hatóság munkájával kapcsolatban is: a bíróság egyebek mellett aggályosnak tartotta a jegyzőkönyvezés módját a kislány esetében és kifogásolta, hogy a rendőrök nem derítették fel körültekintően: egyáltalán megvalósulhatott-e a cselekmény a vizsgált időszakban és módon, és ha igen, mikor.
A felmentő ítélet ugyanakkor nem jogerős, az ügyész fellebbezett, hogy állapítsák meg a férfi bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik