Belföld

Extrém hidegben sem kereshetnek menedéket a hajléktalanok a BKK járatain

Az extrém hidegre való tekintettel a 24.hu arról érdeklődött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Sajtóosztályánál, hogy az emberpróbáló hidegben a járművezetők leszállíthatják-e a hajléktalanokat a járművekről. A BKK közlése szerint

a fővárosi közösségi közlekedés utazási feltételeit az időjárás nem befolyásolja, így a járatokra továbbra is csak érvényes jegy vagy bérlet birtokában lehet felszállni. Ugyanakkor természetesen a BKK és a közösségi közlekedési szolgáltatók is igyekeznek a körülményekhez igazodni, és magukat a szabályokhoz tartva, de emberségesen és méltányosan eljárni azokban az esetekben, amelyek ezt megkövetelik.

A homályos fogalmazásból annyit lehet kiszűrni, hogy az érintettek ugyan nem szállhatnak fel, de gyaníthatóan a járművezetők egyéni elbírálás alapján dönthetnek a rászorulókkal szembeni eljárásról.

A BKK-nak nincsen tudomása arról, hogy ellenőreik a hidegben bárkit leszállítottak volna bármely járatról, ügyfélszolgálatukra nem érkezett ilyen tárgyú bejelentés.

A járművezetők és az ellenőrök, biztonsági őrök minden esetben mentőt hívnak, ha egy utas akár a megállóban, akár a járművön rosszul lesz, segítségre szorul. A metróban dolgozó biztonsági őrök az elmúlt hétvégén két esetben is gondoskodtak arról, hogy az extrém hideg miatt bajba jutott emberek megfelelő ellátást kapjanak

-közölte a BKK. Kérdésünk egyébként úgy szólt, hogy milyen kiegészítő instrukciókkal látta el a BKK dolgozóit a járműveken, megállókban, aluljárókban menedéket kereső hajléktalanokkal kapcsolatban, illetve hogy hívnak-e segítséget, értesítenek-e civil szervezetet, ha le kell szállítaniuk egy hajléktalan, rászoruló embert -, tehát nem a rosszullétek kezeléséről érdeklődtünk.

A Menhely Alapítvány kedden arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy nyolc megyében megteltek a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek, az alapítvány tájékoztatása szerint

a fővárosban 90 százalékos, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága.

Valamilyen összefogás jól körvonalazódik az emberpróbáló helyzetben, a közterületi reklámpiac egyik meghatározó szereplője, a JCDecaux Hungary Zrt. például ingyenes plakáthelyeket biztosít azoknak a hatóságoknak és szervezeteknek, amelyek az utcán élőket segítik a szélsőségesen hideg időben. A vállalat a hatóságok, illetve szervezetek és a hajléktalanok közötti kommunikációban nyújt támogatást, hogy a segítő szándékról az érintettek is értesüljenek, illetve különböző információkat juttassanak el a nehéz helyzetben lévőknek.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik