Belföld

Terror: brutális jövőt jósolnak az állami média szakértői

Nógrádi György újabb merényletekre, Földi László még profibb merénylőkre számít.

Ma nincs tökéletes biztonság, már annyi profi biztonsági embernek kellene lennie mindenütt, ami a népmesében van, a valóságban nincs – mondta Nógrádi György az állami hírtévében. Szerinte az isztambulihoz hasonló merényletek kontraproduktívak, mert a török elnököt erősítik, nem érnek el áttörést, az erdogani politika egyetlen lényeges belpolitikai kérdésben sem fordult.

Emlékeztetett rá, hogy idén szilveszterkor is voltak botrányok Németországban, igaz, nem olyan mértékben, mint tavaly, de a multikulturalizmus, a migránsok integrálása továbbra sem megy. Szerinte Európában a biztonság fölértékelődik az egyéni szabadságjogok kárára. Néhány hónap múlva Európának olyan biztonsági intézkedéseket kell hoznia, ami most még elképzelhetetlen.

Nem egy esetben úgy fogunk élni, mint Amerikában.

Nógrádi György úgy vélte: olyan feszültségek jönnek, amelyek ma elképzelhetetlenek. Ő a jövőben is merényleteket vár, 2017 sem lesz sajnos a béke éve.

Szerinte a titkosszolgálatok jobb együttműködése, a rendőrség megerősítése mellett a biztonságért is többet kell áldozni.  Olyan törvényeket kell hozni, amelyek ma nincsenek, a schengeni határokat védeni kell, és meg kell próbálni annak az embertömegnek egy részét visszaküldeni, amely illegálisan jött be Európába.

„Európa belesodródott egy háborúba”

Földi László a Kossuth rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy Európában a védelmi stratégia nagyon rossz irányba megy. Tagadják, hogy Európa belesodródott egy háborúba, amelynek logikája szerint a támadót ki kellene iktatni, ám a kontinensen nem ez történik – mondta a polgári titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese.

Most azt a parancsot kapták a rendvédelmi erők, hogy „tessék védekezni valami ellen, ami ellen nem lehet védekezni”. Ha kimondanák, hogy háború van, a védelem logikája is változna, aki Európában illegálisan mászkál, az itt sem lehetne. A berlini merénylőt viszont azért nem utasították ki, mert nem voltak meg a tunéziai okmányai, noha már eleve így érkezett Európába.

Ha felmerül a terrorcselekmény gyanúja, a titkosszolgálat akkor jár el helyesen, ha az illetőt azonnal kivonja, nem várja meg, míg elkövet valamit. Ha esetleg hibázik a titkosszolgálat, akkor is a többség érdekeit védi, még akkor is, ha „belecsúsznak a hálóba néha őrültek, akik csak beszélnek dolgokról, de nem akarják elkövetni azt”.

Földi László szerint ráadásul az igazi profik még el sem indultak. Az eddigi merénylők amatőrök voltak. A kiképzett katonák, operatív tisztek még csak felmérik a terepet, hálózatot szerveznek az itt élő másod-harmadgenerációs bevándorlók leszármazottai körében. Amikor ez megvan, akkor fognak elindulni. Ő olyan összehangolt támadásokra számít, amelyeket az eddigieknél nagyobb hatásfokkal fognak végrehajtani.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik