Belföld

Maximum tíz SIM-kártyája lehet majd az egyéni előfizetőknek

Az Országgyűlés Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire – különösen a terrorizmus elleni fellépésre – tekintettel szigorította a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó törvényt, hogy megelőzze és kiküszöbölje a visszaéléseket, írja a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság közleményében.

Az új szabályok egyes részleteit az NMHH rendeletben szabályozza, amelynek társadalmi egyeztetése lezárult, jelenleg a végleges rendeletszöveg megalkotása zajlik.

A tervezet szerint egy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti előfizető pedig legfeljebb ötven előre fizetős (prepaid) SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál.

Az NMHH szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket is, így a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

A szolgáltatóknak a szerződés megkötésekor, majd ezután évente kell ellenőrizniük az előfizető személyazonosságát, ehhez pedig a központi nyilvántartóban szereplő adatokat használhatják. Átmeneti rendelkezésként a törvény 2017. június 30-i határidővel a szolgáltatók kötelezettségévé teszi a meglévő előfizetői szerződésállomány felülvizsgálatát: egyrészt el kell végezni az egy kézben lévő kártyák számának összesítését, másrészt az előfizetőik adatainak egyeztetését és személyazonosításra alkalmas igazolványuk érvényességének ellenőrzését is.

A végleges rendelet várhatóan január elején jelenik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik