Belföld

Anyázott egyet Józsefváros kedvelt vállalkozója az újságíróval

"Takarodj már, az anyádat vedd fel!" - látta el jótanácsokkal Jónás Nándor VIII. kerületi vállalkozó azt a riportert, aki egy engedély nélküli épületbontást vett fel a Bókay utcában.

Balhéval indult az új év Kocsis Máté kerületében, Józsefvárosban: a 168 óra riporterét inzultálták, miután kiment egy épp bontás alatt lévő, mellesleg egykoron helyi védettség alatt állt házhoz Kádár Gáborral, a PM kerületi képviselőjével.

Válogatott káromkodásokat zúdítottak rájuk, az építőmunkások és Jónás Nándor építési vállalkozó is majdnem nekiment a két főnek, főleg a riporter kamerázása zavarta őket, pedig közterületen forgattak, a Bókay János utcában.

A 43-as számú házat december 30-án kezdték bontani, a bontás most olyan fázisban van, hogy állati nagy port ver fel, a környéken lakók szerint is beterít mindent (miközben ugye szmogriadó van a szálló por miatt).

A lap egyébként azt állítja, több mulasztás is történt a bontás során: nem zárták le a területet, a munkások nem viseltek munkavédelmi sisakot és a porsemlegesítésre se figyeltek oda. Végül rendőri intézkedés is történt, és kiderült: engedélyük sem volt, amiknek beszerzését megígérték.

Érdekes adalék a történethez, hogy az említett vállalkozó, a Jon Bau Kft. vezetője provokálta 2015. augusztus 20-án a Kocsis Máté ellen tüntetőket, egy nőt meg is ütött. Kocsis tagadta, hogy ismerné őt, pedig már 2011-ben ő bonthatta a Teleki téri piacot.

Reagált az önkormányzat is, íme:

A Bókay utca 43. szám alatti ingatlan bontására a bontási engedélyek beszerzését követően lefolyatott közbeszerzési eljárás lebonyolítása után került sor. A nyertes ajánlattevő a Hufer-Bau Kft. lett, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. az épület bontását illetően ezzel a céggel áll szerződéses kapcsolatban. Az a Hufer-Bau Kft. döntése, hogy milyen alvállalkozókkal dolgoztat, a közbeszerzési törvény alapján a munkák kivitelezése alvállalkozókhoz történő kiadása 50%-áig bejelenteni sem köteles azt. Az építési folyamatok ellenőrzésében, tehát az engedélyek meglétének ellenőrzése ügyében a kormányhivatal építés-felügyeleti hatósága az illetékes.

A JGK Zrt. is tapasztalta a bontással kapcsolatban a lakosság által sérelmezett panaszokat, ezért társaságunk haladéktalanul felszólította a vállalkozót a problémák megszüntetésére, és kérte, hogy a kivitelezéssel kapcsolatos szabályokat tartsák be, az a lakosság nyugalmát ne zavarja, a járókelők testi épségét ne veszélyeztesse. A vállalkozó tájékoztatása szerint a problémát még az adott napon elhárította, mely tény az építési naplóban rögzítésre is került.

(Kiemelések tőlünk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik