Belföld

Nem tartják viccesnek a kirúgott újságírók az Orbán-interjú meghamisítását

Annak ellenére rúgták ki őket, hogy nem az ő dolguk volt a központilag szerkesztett anyag ellenőrzése.

Nekünk nem volt olyan jó vicc

mondták a Mandinernek azok az újságírók, akiket azért rúgtak ki a Fejér Megyei Hírlaptól, mert valaki meghamisította a múlt szombaton megjelent Orbán-interjút. Hajnal Csilla, a lap volt felelős szerkesztője leszögezte: tisztességes újságíró nem ad az interjúalany szájába el nem hangzott mondatokat.

A kirúgott felelős szerkesztő felidézte: még múlt csütörtökön kaptak egy levelet, amelyben a kiadó tulajdonosa, a Mediaworks kérte, hogy a szombati lapszámban tartsanak fenn egy oldalt a miniszterelnökkel készülő interjú számára. Klecska Ernő lapszerkesztő ehhez hozzátette: a Fejér Megyei Hírlap összes központi anyaga a veszprémi Naplónál készül, ezeket kapja a Pannon Lapok Társaságához tartozó többi napilap is.

Hajnal elmondta:

a központi anyagokat nem dolguk átolvasni.

Amikor Veszprémben elkészült az interjú, átmásolták az oldalt, a felelős szerkesztő ellenőrizte a fejlécet, illetve hogy van-e hiba a címben, kiemelésben, képaláírásban, utána küldték is a nyomdába.

Klecska úgy emlékezik: december 24-én a karácsonyi asztal terítésekor csörgött a telefonja, és egyből nekiszegezték a kérdést, hogy ő követte-e el a „szabotázst”. December 27-én pedig mindenkit behívtak reggel 8-ra a Pannon Lapok Társaságához tartozó újságok szerkesztőségeibe, vinniük kellett a gépeiket is, amelyeket távolról ellenőriztek az informatikusok.

Hajnalt és Klecskát Veszprémbe is behívták, ott reggel déltől este fél tízig tartó kihallgatáson kellett részt venniük.

A volt felelős szerkesztőtől még azt is megkérdezték, hogy vállalja-e a hazugságvizsgálatot.

Az interjúban elhangzik: Hajnalt azért rúgták ki, mert nem olvasta el az átvett anyagot, pedig ez nem is feladata, egy december 1-től hatályos utasításban is szerepel, hogy ez a veszprémi szerkesztőség felelőssége. Klecskának azt is felhánytorgatták, hogy a Facebookon a Reichstag felgyújtásához hasonlította a történteket.

A kirúgott újságírók azt mondták: nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a Pannon Lapok Társasága ügyvezetőjének mondták, hogy „fejeket kell szállítani”. Klecska hozzátette: arról is hallottak, hogy jogutód nélkül meg akarják szüntetni a PLT-t, integrálnák a Mediaworksbe, így nem csoda, ha pont most akarnak az ügyvezetés ellen fellépni.

A volt lapszerkesztő azt mondta:

munkaügyi per mindenképpen lesz, és hitelrontás miatt is fellépnek,

mert a róluk szóló közlemények kifejezetten félrevezetőek. Azt is elmondta: ha olyan ítélet születik, hogy visszamehet a laphoz, akkor sem akar újra ott dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik