Belföld

Perre készülnek a meghamisított Orbán-interjú miatt kirúgott újságírók

Hitelrontásért is bírósághoz fordulhatnak azok, akikről bebizonyosodik, hogy nem volt közük az ügyhöz.

A Népszava úgy tudja: a Fejér Megyei Hírlapot kiadó Pannon Lapok Társaságának munkatársait tíz órán át vallatták a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks vezetői és jogászai arról, hogy mi közük volt Orbán Viktor karácsonyi interjújának meghamisításához. Azt írják: a végén mindenkivel közölték, hogy ki van rúgva.

Mint korábban megírtuk: a kiadó felmondott Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek, valamint Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének.

A Népszava értesülései szerint a Pannon Lapok Társaságánál néhány esetben enyhébb szankcióval is megelégedtek volna, de Csermely Péter, aki a Magyar Idők főszerkesztőjéből lett a Mediaworks tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese, ragaszkodott ahhoz, hogy mindenkit rúgjanak ki, aki december 23-án a szerkesztőségben volt.

Az érintettek munkaügyi pert indítanak a kiadó ellen, és azok, akikről bebizonyosodik, hogy nem volt közük az Orbán-interjú átírásához, hitelrontásért is bíróságra mennek.

Úgy tudni, hogy a munkatársak hiába érveltek azzal, hogy a felső vezetés utasítása szerint a Fejér Megyei Hírlapnál már nem nyúlhatnak a központi tartalomhoz, és ellenőrizniük sem kell azt. Ezeket készen tördelve küldik Veszprémből, csak be kell illeszteni őket a lapba. A Fejér Megyei Hírlaptól kirúgottak a munkaügyi bíróságon erre az ügyvezetői utasításra fognak hivatkozni.

A vizsgálatok során sem derült ki pontosan, ki követte el a hamisítást, a kiadó vezetése is ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A Népszava informátora szerint annyit lehet tudni, hogy a hamisításhoz az egyik veszprémi munkatárs gépét használták, aki a kérdéses időpontban nem volt az irodában, és az éppen szabadságát töltő korrektor felhasználónevével léptek be a szerkesztőségi rendszerbe. Az interjú ekkor már kész állapotban volt, és nyomdai levilágításra várt.

A forrás szerint az elkövetőnek ismernie kellett a szerkesztőségi rendszert, és tudnia kellett, mikor nyúlhat úgy bele az anyagba, hogy azt senki ne vegye észre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik