Belföld
Rétság, 2016. október 30.
Beer Miklós váci megyés püspök beszédet mond Mindszenty József bíboros-hercegprímás és az 1956 utáni megtorlás során kivégzett Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművének, a világ első köztéri szárnyas oltárának a felavatásán és felszentelésén a Nógrád megyei Rétságon 2016. október 30-án. Az emlékművet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából készítette Babusa János szobrászművész.
MTI Fotó: Marjai János

A váci püspök szerint az „aljas facebookos kommentvilág” nem vezet sehová

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 12. 25. 09:04

Beer Miklós úgy véli: nem lehet azt mondani, hogy „pardon, az evangélium passzusai nem vonatkoznak a menekültekre”.
Korábban a témában:

A váci püspök a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: szerinte azért támadják az egyházban a pápát, mert

kellemetlen, mint a szúnyog, állandóan a fülünkbe duruzsolja, hogy hát mégiscsak oda kéne figyelni a szegényekre, ha ti keresztények vagytok.

Beer Miklós „elég érdekesnek” nevezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kijelentését, miszerint az állam feladata „jó keresztényeket” nevelni. A püspök úgy látja: a politikusok mást értenek keresztény alatt, mint a hívő emberek. „Örülnénk, ha a politikusok ezt, a vallási fogalmak használatát ránk hagynák, egyházi vezetőkre” – közölte.

A menekültkérdésről úgy vélekedett:

aki okosat, egyértelmű bölcsességet tud mondani ebben a kérdésben, az előtt én meghajlok, mert annyira összetett ez a probléma.

Szerinte a homoszexualitásra, az abortuszkérdésre, az elváltak helyzetére adott keresztény válasz nem lehet más, mint amit Ferenc pápa képvisel, és ez vonatkozik a migrációra is.

Azt nem lehet mondani, hogy pardon, az evangélium passzusai nem vonatkoznak a menekültekre, miért nem maradtak otthon. Ezek elfogadhatatlanok.

Ugyanakkor fontosnak tartja Orbán Viktor szavait is, miszerint a kerítés azért kell, hogy aki jönni akar, az az ajtón jöjjön, ne az ablakon. De „eljött az idő, hogy becsületesen és őszintén foglalkozzunk a kérdéssel, hogy mit csináltunk azokkal, akik itt vannak, tényleg menedéket kérnek. Ezek a körmendi menekültek nem a kerítésen jöttek. Keresni kell a megoldást” – közölte. Azt az illúziót szerinte el kell felejteni, hogy „ezt a népvándorlást meg lehet állítani”.

Milyen jogon mondjuk mi, hogy nekik nincs joguk ahhoz az élethez, ami nekünk megadatott, csak azért, mert rossz helyre születtek?

Szerinte a mostani európai helyzetnek a katolikus egyház belső megtisztulását is eredményeznie kell.

Az, hogy ma mi a véleményünk a cigányokról, az a hitünk lakmuszpapírja. Ha valaki azt mondja, hogy a cigány lusta, lop, nem ember, az egy szégyenbizonyítványt állít ki magáról, hogy milyen szinten áll a keresztény hitben

– mondta.

Merjünk egymással párbeszédbe fogni – ez az aljas facebookos pocskondiázó kommentvilág nem vezet sehová. Merjünk felnőtté válni a párbeszédre, hogy tényleg meghallgassuk a másikat, és merjünk megbízni abban, hogy neki is lehet igaza

– jelentette ki Beer Miklós.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.