Belföld
Budapest, 1976. december 7.
Autóforgalom és a 4-es villamos a Margit hídon, háttérben a rózsadombi SZOT-szálló. MTI Fotó: Kozák Albert

Lebontják a SZOT-szállót, hogy minden eddigi tervnél magasabbra építsék

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 12. 22. 10:29

Korábban a témában:

A rózsadombi SZOT-üdülőt nem lehet nem észrevenni. Egyrészt mert nagy, másrészt mert csúnya és egyébként se illik bele abba a környezetbe, ahol évek óta elhagyatottan áll. A Magyar Idők most azt írja, az épületet először lebontják és majd csak ezután épül fel az új lakóház. Az épületet Wáberer György logisztikáért felelős miniszterelnöki megbízott veszi meg a CIB-csoporttól.

A bontás minimum három hónapig tart majd, 17 550 köbméter sittet mozgatnak majd meg. Mélygarázs is épül, amiben 144 autó parkolhat majd.

A kormányhivatali papírokból az is kiderül, hogy az üdülőszálló helyére tervezett lakóház a jelenlegi épületnél nem hat méterrel lesz magasabb, ahogy azt először mondták, hanem 7,31-el. 

Azt is megállapították a Pest Megyei Kormányhivatal a környezeti hatásvizsgálattal kapcsolatos határozatában, hogy külön környezetvizsgálati hatásvizsgálatra nincsen szükség. Még úgy se, hogy az építkezés természetvédelmi területen, a fokozottan védett Molnár János-barlang, illetve közeli gyógyvízforrások felett zajlik.

A volt SZOT-szálló

A hányatott sorsú, a városképbe belerondító budai ingatlanról mi is többször írtunk. Az épület jelenleg a CIB bank tulajdonában áll, korábban le akarták bontani, hogy társasházat építsenek a helyére. Márciusban 4,8 milliárd forintért hirdették az egyik ingatlanos portálon.

A Magyar Idők szerint korábban többen is kételyüket fejezték ki, hogy az alacsony – 2,4 méteres – belmagasságú szintekből álló épület átalakítható-e luxus­apartmanokká. Voltak olyan elképzelések is, hogy inkább hotelként lenne érdemes hasznosítani a komplexumot. A II. kerület úgy nyilatkozott, az ingatlanra korábban kiadott építési engedély lejárt, újat pedig nem kértek az önkormányzattól.

A Wáberer György üzletember nevéhez köthető, idén februárban bejegyzett Rózsadomb Panoráma Kft. szeptember elején írt ki meghívásos tervpályázatot. A kiírás céljai között szerepelt, hogy a meghívott pályázók az új homlokzati megjelenés kialakítására az anyaghasználat, a felületek, a színvilág bemutatásával, az épület tömegének minimális megváltoztatásával, a legfelső, penthouse lakásoknak, lakosztályoknak helyt adó szint kialakításával tegyenek javaslatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.