Belföld

Súlyos buszbaleset az M3-ason: több halott, veszélyessé vált az autópálya

Hárman haltak meg az autópályán, ami az ónos eső miatt lejegesedett. Felborult egy busz, aminek több autó is nekirohant.

Az elsődleges adatok szerint hárman haltak meg abban a buszbalesetben, amely szombaton éjfél előtt történt az M3-as autópályán, a Miskolc felé vezető oldalon, a 133-as kilométerszelvénynél. A már felborult járműnek több autó is nekirohant – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.

Janasóczki Attila közölte: a halálos baleset Mezőkeresztes és Mezőkövesd között történt az autópályán, az utat teljes szélességében lezárták. Hozzátette: egy utasokat szállító busz ezidáig tisztázatlan körülmények között felborult. A baleset következtében három ember meghalt, többen pedig megsérültek.

Janasóczki Attila közölte: a busz magyar forgalmi rendszámú volt.

A jármű balesete után további autók rohantak előbb a buszba, majd egymásnak. Kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött. Ezek között magyar, román és ukrán felségjelzésű is van. Az MTI információi szerint a bécsi adventi vásáron jártak az utasok a busszal.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-vel közölte: az OMSZ 14 mentőkocsival érkezett a helyszínre, ahol összesen 31 sérültet találtak.

Közülük egy 13 év körüli fiú, egy 20 év körüli nő, és egy 50 év körüli férfi életét nem lehetett megmenteni, hatan súlyosabb, huszonketten könnyebb sérüléseket szereztek.

A sérülteket helyszíni ellátás után

  • a miskolci,
  • az egri
  • és a debreceni kórházakba szállították.

A legsúlyosabb sérülteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházba vitték. Csiba Gábor főorvos elmondta: két súlyos sérültnek azonnali műtétre volt szüksége. Négyen ambuláns ellátás után elhagyhatják az intézményt, öt sérültet kellett felvenni fekvőbeteg-ellátásba.

Miskolc, 2016. december 18. Oldalára borult, összetört autóbusz 2016. december 18-án kora hajnalban az M3-as autópályán a Miskolc felé vezetõ oldalon, a Mezõkeresztes és Mezõkövesd közötti részen, ahol az elsõdleges adatok szerint hárman meghaltak a buszbalesetben. A már felborult jármûnek több autó is nekirohant, ketten súlyosan, huszonhárman pedig könnyebben sérültek meg. MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Helyszíni információk szerint az út burkolata csúszik, a szitáló köd lefagy a hidegben. A balesetet szenvedett kocsisor hosszú.  Janasóczki Attila elmondta, a helyszínen melegedőbuszokban várakozhatnak azok, akiket nem kellett kórházba szállítani, vagy nem sérültek meg. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) ugyanis újabb buszokat küld, és ezekkel a járművekkel szállítják őket Miskolcra.

A helyszínelést követően a tűzoltók elkezdik a roncsok eltávolítását az útról.

Egyelőre azonban zajlik a helyszínelés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. Azokat, akik könnyebben sérültek meg, a Miskolci Rendőrkapitányságra szállítják, ahol ellátást kapnak és pszichológus is segíti őket a történtek feldolgozásában. Továbbra is teljes útzár van érvényben mindkét irányban. Mezőkeresztesnél terelik le, illetve vissza az autópályára az autósokat. Az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint sok autó torlódik.

A buszon 81-en utaztak, az összes sérült közülük került ki.

Az MTI információi szerint az áldozatok közül ketten debreceniek, az egyik egy 12 éves fiú, a másik egy 44 éves férfi – ők egy lépcsőházban laktak, a harmadik pedig egy 22 éves harsányi lány.

A rendőrség adatai szerint 21 a könnyű sérülést szenvedők száma, négy a súlyos sérülést szenvedőké és hárman a helyszínen hunytak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik