Belföld

Orbán külön elbeszélgetett a kipaterolt újságíróval

„Megjelenik még Brüsszelben a Népszabadság?” – ezt a cinikus kérdést tette fel a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatójáról kiküldték a közelmúltban megszűnt Népszabadság szabadúszóként dolgozó, hivatalosan akkreditált tudósítóját, Halmai Katalint. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azzal érvelt, hogy „kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzőjét meghívnák az eseményre”.

A Klubrádió brüsszeli tudósítója, Nemes Gábor felszólalt a sajtótájékoztatón, és kollégája mellett kiállva kifogásolta a gyakorlatot. Erre Havasi cinikusan visszakérdezett:

Megjelenik még Brüsszelben a Népszabadság?

Nemes rámutatott, hogy célszerűbb lenne a miniszterelnöki sajtótájékoztatókat az Európai Tanács épületében tartani, ahol más országok vezetői is szokták, onnan ugyanis nem lehet újságírókat kiküldeni.

Végül, a sajtótájékoztatót követően Orbán Viktor telefonon felhívatta Halmai Katalint, akivel negyedórás magánbeszélgetést folytatott – tudta meg a Klubrádió.

Rendnek kell lenni

A történtek után Havasi Bertalan sajtóközleményt is kiadott. Ebben azt írja:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a jövőben is a ténylegesen létező sajtóorgánumok számára tudósítói tevékenységet végző újságírók részére szervez sajtótájékoztatókat.

Hozzátette: „ezen kívül természetesen léteznek más kategóriák is: lakossági fórum, közérdekű adatigénylés, blogírás stb., de ez nem tartozik a Miniszterelnöki Sajtóiroda hatáskörébe, ezekkel más szervezeti egységek foglalkoznak”.

A sajtómunkának, a sajtótájékoztatóknak is megvan a maguk rendje, ezt a továbbiakban is érvényesíteni fogom

– fogalmazott a sajtófőnök így, egyes szám első személyben.

A miniszterelnök a sajtótájékoztató után egyébként személyesen fogadta Halmai Katalin magyar állampolgárt, és beszélgetett vele. Ezen amúgy a hölgy elmondta, hogy jelenleg “nem tudósít senkit” és “nem ír sehova” – áll a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője által kiadott közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik