Belföld

Kiszuperált tűzoltókat vezényeltek a déli határ védelmére

A fideszes Kósa Lajos erre azt mondta: nem szabad meglepődni, ha valakinek dolgoznia kell, amíg nem éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt.

50-60 éves tűzoltókat, rendőröket és katonákat is kivezényelnek a déli határ védelmére – tudta meg az RTL Híradó. Ennek hátterében az áll, hogy öt éve, amikor megszüntették a korkedvezményes nyugdíjat, választás elé állították őket: vagy visszamennek dolgozni, vagy szolgálati járandóságot kapnak a nyugdíj helyett, amit 16 százalék jövedelemadó terhel. Ezt az adót – ami havonta 30-40 ezer forintot jelent – nem vonták le tőlük, ha vállalták, hogy önkéntes műveleti tartalékosok lesznek.

Ebből addig nem is volt gond, amíg feladatuk abból állt, hogy néhány hónapig raktárosként tevékenykedtek a honvédségnél, vagy árvízi védekezésnél vetették be őket. Most azonban egyikük megosztotta az RTL-lel, hogy a déli határra vezényelték őket, ahol a nem túl jó egészségi állapotban lévő, 50-60 éves családos emberek otthonuktól több száz kilométerre napi 12 órát talpalnak a hidegben. Kónya Péter korábbi szakszervezeti vezető elmondta: lehet, hogy karácsonyra sem engedik haza őket.

A tartalékosok között tűzoltók is vannak, nekik is védeniük kell a határt. Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta: pár hetes kiképzés után kell ellátniuk azt a feladatot, amit mások hosszú idő alatt tanultak meg.

Kósa Lajos, a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke minderre azt mondta: nem azért vezényelnek a határra idősebb tartalékosokat, mert kevés lenne a határvadász, hanem

addig, amíg Magyarországon az öregségi nyugdíjkorhatár annyi, amennyi, addig azon nem szabad meglepődni, hogy ha valaki ezt nem éri el, akkor ő dolgozik.

A Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor azzal magyarázta a tartalékosok bevetését, hogy kiegészítésként van rájuk szükség, azért, hogy a honvédség minden feladatát el tudja látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik