Belföld

Balog Zoltán nem mond le, mert Orbán nem szólt neki, hogy le kellene

Szerinte örökölt problémák miatt lett rossz a PISA-felmérés eredménye.

Dolgozunk egy öröklött probléma megoldásán, miért kellene lemondanom?

– ezt mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a hvg.hu-nak arra a kérdésre, hogy nem áll-e szándékában távozni azután, hogy nyilvánosságra került a diákok természettudományos, matematikai és olvasás-szövegértési képességét vizsgáló PISA-felmérés lesújtó eredménye. Az előző felmérés óta Magyarországon romlott legnagyobb mértékben a gyerekek teljesítménye az uniós tagországok között.

A miniszter kijelentette:

a mandátumát a Fidesz elnökétől, Orbán Viktortól kapta, majd ő szól, ha akad ezzel kapcsolatban tennivaló, de nem szólt.

Szerinte, mivel a tavalyi felmérés idején még csak egy éve volt hatályban a 2013-2014-es tanévtől érvényes Nemzeti Alaptanterv, a diákok a tudásuk azon részét, amely a teszt szempontjából döntő fontosságú, a korábbi, Magyar Bálint-féle alaptanterv alapján szerezték meg. Szerinte a készülő új nemzeti alaptanterv megoldást nyújt majd a problémára.

A hvg.hu Orbán Viktort is megkérdezte az ügyben. A miniszterelnök azt mondta: jelentést kért az emberi erőforrások miniszterétől, annak ismeretében formál majd véleményt a diákok és a miniszter teljesítményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik