Belföld

Kiengedik az előzetesből a zuglói halálos gázolót

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 14:32

Házi őrizetbe kerül az a fiatal nő, aki aki halálra gázolt egy idős férfit Zuglóban még novemberben, majd elhagyta a helyszínt. Ő volt az, akit első fokon óvadékért cserébe elengedtek volna, de végül másodfokon a bíró ezt nem engedte.  A napokban számoltunk be arról, hogy az ügyészség továbbra is előzetesben akarta tudni az autóst – legalább március 10-ig.

“Az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsítottal szemben az előzetes letartóztatás általános és különös okai továbbra is fennállnak, az eljárás jelenlegi szakaszában a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt” – erről a Fővárosi Főügyészség tájékoztatta még kedden a 24.hu-t.

A sofőrnek a pénteki döntés szerint nyomkövetőt kell keresnie, szombaton engedik ki. A Fővárosi Törvényszék szóvivőjétől megtudtuk: a döntés nem jogerős, az ügyészség fellebbezett, vagyis nem kizárt, hogy vissza kell mennie a rácsok mögé.

“A végzés szerint továbbra is fennáll a gyanúsítottat terhelő megalapozott gyanú, amit többek között a fényképmelléklet, a tanúvallomások, a rendőri jelentések, kamerafelvételek támasztanak alá. A másodfokú döntést követően a gyanúsított ténybeli beismerő vallomást tett, cselekményeinek következményét mélyen megbánta. A bíróság megállapította, hogy T. K. Petra a baleset után a rendőrök elöl elmenekült. Ezért a cselekmény utáni magatartása és a kiszabható büntetés mértéke miatt megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában jelenléte továbbra sem lenne biztosítható az eljárási cselekményeken. A bíróság álláspontja szerint azonban már nem szükséges a tényleges szabadságelvonással járó előzetes letartóztatás, hanem a házi őrizet és a technikai nyomkövető eszköz alkalmazása elegendő ahhoz, hogy a terhelt a megjelenési kötelezettségének eleget tegyen” – áll az indoklásban. 

A bíróság szerint ugyan továbbra is fennáll a megalapozott gyanú, amit többek között a fényképmelléklet, a tanúvallomások, a rendőri jelentések, kamerafelvételek támasztanak alá.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus baleset a Füredi úton történt november 7-én délután 2 óra körül. A rendőrség azt közölte, hogy az idős embert eddig tisztázatlan okból és körülmények között gázolta el egy kocsi. A férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe. A rendőrség kora este már arról tájékoztatott, hogy a gázoló a történtek után elhajtott a helyszínről. A 25 éves nőt a Szugló utcában fogták el három órával később. A 24.hu kedden úgy értesült, hogy a fiatal nő egy szépségszalonba ment a történtek után. Először a kocsiját találták meg nem sokkal a gázolás után a Nagy Lajos király útján, egy bankfiók előtt, a sofőrt pedig az utcán kapták el. Értesülésünk szerint ő maga hívta fel a rendőröket és elmondta, hogy körülbelül merre találják őt. Ez utóbbit egyébként a bíróság is megerősítette. Az M1 két nappal a tragédia után arról számolt be, hogy a fiatal kokaint fogyaszthatott.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrség akkor közleményében azt írta, az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás, de az ügyészség két nappal későbbi tájékoztatásából kiderült, hogy a gyanúsítottnak halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt is felelnie kell.

A sofőr – ahogy azt fent írtuk – az elsőfokú döntés szerint ugyan előzetes letartóztatásba került, de a bíró óvadékért – a már említett kétmillió forintért – cserébe kiengedte volna. Ebben az esetben a legenyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek volna el vele szemben, illetve nyomkövetővel látták volna el. Az összeget egyébként az alapján állapították meg, hogy milyen súlyú bűncselekményt követett el a gyanúsított, de figyelembe vették a „személyi körülményeit, vagyoni helyzetét” is. Az autós védője másfél millió forintot ajánlott fel, ám a bíró kétmillióra emelte az összeget. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

A törvényszék végül másodfokon másképp döntött, egyetértve az ügyészséggel ugyanis úgy vélte, sem a kétmillió forint, sem a nyomkövető nem lett volna elegendő “az eljárási célok eléréséhez, a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöböléséhez”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.