Belföld

Fizetnie kell Orosz Mihály Zoltánnak

Orosz Mihály Zoltán (Orosz Mihály Zoltán)
Orosz Mihály Zoltán (Orosz Mihály Zoltán)
Bíróság mondta ki: aki öntudattal, eltökéltséggel képvisel egy eszmét, annak számolnia kell avval, hogy emiatt kritika éri, esetleg nevetség tárgya lesz.

Farsang az újhungarizmus nyírségi fellegvárában címmel jelent meg publicisztika bő öt éve a coMMMunity.hu oldalon az érpataki polgármester Orosz Mihály Zoltánról, miután a községi elöljáró rágalmazásért és becsületsértésért beperelte a cikket jegyző Tódor Jánost.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon végre ítélet született; megérte a pertúra, az irat ugyanis csemege.

Galéria

Idézünk keveset a cikkből és az ítéletből is, de az ínyencek kattintsanak galériánkra, s olvassák végig mind a tíz oldalt.

Mit ír publijában Tódor?

Például ezt:

Érpatakon az új hungarizmus nem holmi elszigetelt szélsőjobbos hőzöngés, elfajzott agyú, unatkozó fajmagyarok hobbipassziója, hanem a közösségi élet szerves része.

Meg azt, hogy Érpatakot:

a beavatottak manapság a hazai új hungarizmus vidéki fellegváraként emlegetik. Ez a falu egy vidéki (neo) magyar hungarikum. Mint cseppben a tengeri, benne van – az illetékes minisztériumok, no meg a magyar közigazgatásért és az önkormányzatok törvényességéért felelős szervezetek bűnös asszisztálása mellett – a morálisan leépült, eszét vesztett, a politikuscsőcselék által megosztott nemzet mérgező asszisztenciája.

Mit ítélt a bíróság?

A bíróság Tódor János felmentette a becsületsértés vádja alól, és arról is határozott, hogy „az eljárás során felmerült bűnügyi költséget Orosz Mihály Zoltán pótmagánvádló” viseli.

Orosz Mihály Zoltán (Orosz Mihály Zoltán)
Orosz Mihály Zoltán
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

Az indoklás is finom, egyetlen bekezdést idézünk belőle.

A szerző az utóbbi években – jelenleg is aktuális – negatív társadalmi jelenségre hívta fel olvasói figyelmét, ez pedig nem más, mint az általa negyed százada kutatott és új hungarizmusnak nevezett szélsőséges, kirekesztő eszmerendszer. (…) Az Alkotmánybíróság fogalmaz úgy, hogy „A demokrácia lényegi eleméhez tartozik az állami és önkormányzati intézményrendszer működésének és tevékenységének szabad bírálata, kritikája, még akkor is, ha a kritika túlzó jellegű értékítélet formájában ölt testet. Tódor János vádlott a közéleti kérdéseket érintő véleményszabadságát gyakorolta… Orosz Mihály Zoltán közszereplőként az ilyen hangnemben megfogalmazott kritikát, értékítéletet személyére figyelemmel is tűrni köteles. Az, aki öntudattal, eltökéltséggel képvisel egy eszmét, annak számolnia kell avval, hogy emiatt kritika éri, esetleg nevetség tárgya lesz.

Az ítélethirdetés után OMZ Soros-pribéknek nevezte Tódor Jánost és a bírónőt, ami természetesen bírósági jegyzőkönyvbe került.

Előéletünk OMZ-vel

OMZ-t tavalyelőtt interjúztuk Érpatakon, tanulságos beszélgetés, címe: Szabadidejében buzifelvonulásra jár.

A cikk fölé per felhője úszott, amit végül egy adminisztratív baki fújt el, de levelet azért kaptunk Orosz Mihály Zoltántól. Az eseményt a Szabadidejében nem jár buzifelvonulásra – csak egyszer benézett című dolgozatunkkal ironizáltuk csomómentesre.

Aztán tavaly melegpornó-rágalomba is belefutottunk Érpatak polgármestere kapcsán, cikkesítettük, és az sült ki, hogy a községvezető “fosos liberálisokat” sejt az akció mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik