Belföld

Mélyrepülésben a Fidesz, 2018 után a többség nem akarja Orbánt

A Republikon Intézet a politikai közhangulatot mérte.

A reprezentatív kutatás szerint novemberben jelentősen (7 százalékkal) csökkent azok aránya, akik támogatnák, hogy a Fidesz folytathassa a kormányzást. Nőtt a Jobbik, illetve egy baloldali, liberális kormánykoalíciót preferálok aránya.

A hónap nyertese a Jobbik és az Együtt, vesztese a Fidesz.

A Republikon Intézet rendszeres kérdése, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a 2018-as választás után. A választók három lehetséges kormány – Fidesz, Jobbik, baloldali-liberális – közül választhatnak. A pártválasztókon belül 54-ről 47 százalékra csökkent azok aránya, akik a következő választások után is a Fideszt látnák legszívesebben az ország élén. A megkérdezettek 28 százaléka egy baloldali-liberális koalíciót, 20 százalék egy Jobbik-kormányt támogatna. A Jobbik tehát hiába stabilan a második legnépszerűbb párt, a baloldali, liberális pártok aggregált ereje meghaladja a Jobbikét.

A pártpreferenciákat vizsgálva a teljes népességen belül csökkent a Fidesz, nőtt a Jobbik támogatottsága. A teljes népesség 29 százaléka a kormánypártot, 13 százaléka a Jobbikot támogatja. A pártválasztók csoportjában is gyengült a Fidesz és erősödött a Jobbik. A kormánypárt az előző hónapban mért 51 százalékos támogatottságról 48 százalékra esett vissza, a Jobbik 19-ről 21 százalékra növelte támogatóinak arányát.

Ami a baloldali, liberális oldalt illeti, az előző hónaphoz képest, a baloldal legnépszerűbb pártja, az MSZP nem tudta növelni támogatóinak arányát, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottsága (15 százalék). A baloldali, liberális térfél erősödéséből inkább a kisebb pártok profitáltak, és közülük is az Együtt emelkedik ki – a párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, így a párt ma 4 százalékon áll.trend

Néhány napja a Publicus Intézet Budapesten vizsgálta a pártok támogatottságát. A Fidesz és a Jobbik támogatottsága Budapesten alacsonyabb, mint országosan: 22, illetve 16 százalék, de az MSZP-é magasabb, 16 százalék. Az LMP szavazóinak aránya megegyezik az országos adattal, 3 százalék, de a baloldali együttműködésben érdekelt pártok is erősebbek Budapesten, mint országosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik