Belföld

Az ellenzéki pártok vernék a Fideszt “most vasárnap” Budapesten

24.hu
24.hu

2016. 12. 03. 16:04

Korábban a témában:

Publicus Intézet, a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 5 és 10 között, 1007 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát Budapesten. A Fidesz és a Jobbik támogatottsága Budapesten alacsonyabb, mint országosan: 22, illetve 16 százalék, eközben az MSZP támogatottsága magasabb, 16 százalék. Az LMP szavazóinak aránya megegyezik az országos adattal, 3 százalék. Azonban a baloldali együttműködésben érdekelt pártok Budapesten erősebbek, mint országosan: míg DK 8 százalékon áll, az Együtt támogatottsága 3 százalék, a Párbeszédé 2 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt a fővárosban 2 százalékot érne el “most vasárnap”.

Csakúgy mint országosan, a Fidesz támogatottsága Budapesten is kiemelkedő, 22 százalék.  Ez az arány azonban 5 százalékponttal alacsonyabb, mint az országos érték. A kormánypárt támogatóinak aktivitása hasonló az országoshoz, átlagosnak tekinthető.

Budapesten az MSZP egyértelműen a második legerősebb párt, támogatottsága 16 százalék. Az baloldali ellenzék, és így az MSZP is nagyobb bázissal rendelkezik a fővárosban, a különbség a párt esetében 4 százalékpont. Hasonlóan az országoshoz, az MSZP szavazók aktivitása a fővárosban is magas.

A Jobbik szavazóinak aránya Budapesten 2 százalékponttal alacsonyabb az országosnál, 9 százalék. A párt a fővárosban nem a második, hanem a harmadik helyért küzd. Szavazóinak aktivitása, hasonlóan az országos adathoz, itt is meglehetősen alacsony.

2016_11_bud_ppref

A többi párt megítélése minimálisan nem változott. Az LMP szavazóinak aránya megegyezik az országos adattal, 3 százalék. Azonban a baloldali együttműködésben érdekelt pártok Budapesten erősebbek, mint országosan. A DK 8 százalékon áll, ami kétszerese az országosan mért 4 százaléknak, az Együtt támogatottsága 3 százalék, ami a fővárosban felhelyezi a térképre a pártot, hasonlóan a Párbeszédhez (korábban Párbeszéd Magyarországért), amely 2 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt a fővárosban 2 százalékot érne el most vasárnap, ami duplája az országos adatnak. A MLP támogatóinak az aránya a fővárosban sem érte el az egy százalékot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.