Belföld

Az ellenzéki pártok vernék a Fideszt “most vasárnap” Budapesten

Publicus Intézet, a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 5 és 10 között, 1007 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát Budapesten. A Fidesz és a Jobbik támogatottsága Budapesten alacsonyabb, mint országosan: 22, illetve 16 százalék, eközben az MSZP támogatottsága magasabb, 16 százalék. Az LMP szavazóinak aránya megegyezik az országos adattal, 3 százalék. Azonban a baloldali együttműködésben érdekelt pártok Budapesten erősebbek, mint országosan: míg DK 8 százalékon áll, az Együtt támogatottsága 3 százalék, a Párbeszédé 2 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt a fővárosban 2 százalékot érne el “most vasárnap”.

Csakúgy mint országosan, a Fidesz támogatottsága Budapesten is kiemelkedő, 22 százalék.  Ez az arány azonban 5 százalékponttal alacsonyabb, mint az országos érték. A kormánypárt támogatóinak aktivitása hasonló az országoshoz, átlagosnak tekinthető.

Budapesten az MSZP egyértelműen a második legerősebb párt, támogatottsága 16 százalék. Az baloldali ellenzék, és így az MSZP is nagyobb bázissal rendelkezik a fővárosban, a különbség a párt esetében 4 százalékpont. Hasonlóan az országoshoz, az MSZP szavazók aktivitása a fővárosban is magas.

A Jobbik szavazóinak aránya Budapesten 2 százalékponttal alacsonyabb az országosnál, 9 százalék. A párt a fővárosban nem a második, hanem a harmadik helyért küzd. Szavazóinak aktivitása, hasonlóan az országos adathoz, itt is meglehetősen alacsony.

2016_11_bud_ppref

A többi párt megítélése minimálisan nem változott. Az LMP szavazóinak aránya megegyezik az országos adattal, 3 százalék. Azonban a baloldali együttműködésben érdekelt pártok Budapesten erősebbek, mint országosan. A DK 8 százalékon áll, ami kétszerese az országosan mért 4 százaléknak, az Együtt támogatottsága 3 százalék, ami a fővárosban felhelyezi a térképre a pártot, hasonlóan a Párbeszédhez (korábban Párbeszéd Magyarországért), amely 2 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt a fővárosban 2 százalékot érne el most vasárnap, ami duplája az országos adatnak. A MLP támogatóinak az aránya a fővárosban sem érte el az egy százalékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.