Belföld

Csak kedd reggel indul újra a kettes metró

Várhatóan kedd reggeltől jár újra teljes vonalon a 2-es metró, a Pillangó utcai baleset pontos okát vizsgálják, mondta Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója a helyszínen újságírók előtt, hétfő délelőtt.

Hétfő reggel utolérte egymást és összekoccant két utasokat szállító metrószerelvény a Pillangó utcánál a Déli pályaudvar irányába, a balesetben tízen megsérültek.

A vezérigazgató elmondta, műszaki hibára utaló jelek egyelőre nincsenek, a fékrendszer minden vizsgán átment, így nem zárják ki az emberi mulasztás lehetőségét sem. A baleset pontos okát részletes vizsgálat fogja kideríteni.

Bolla Tibor azt közölte: már húsz-harminc éve gondot jelent az érintett szakaszon az őszi-téli időszakban, hogy a sínek eljegesednek vagy falevelek kerülnek rájuk, ami csúszásveszéllyel jár. A metróvezetőket erre figyelmeztették, valamint az automata üzemmód helyett úgynevezett “ellenőrzött kézivezérlést” vezettek be. Ez azt jelenti, hogy a járművezetőknek a pálya állapota alapján kellett sebességet választaniuk. A fedélzeti számítógép adataiból látni fogják majd, hogy a vezető betartotta-e az erre vonatkozó utasításokat.

Az elnök-vezérigazgató szólt arról is, hogy a második jármű vezetője azt mondta, az állomásra érkezés előtt, fékezés közben érezte, hogy csúszik a pálya, és már nem tudott megállni.

A közlekedés helyreállításáig pótlóbuszokkal viszik az utasokat az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között, fűzte hozzá.

Az Országos Mentőszolgálat korábban azt közölte, hogy öt mentőegységet riasztottak a balesethez, kilenc sérültet vittek kórházba zúzódásokkal, végtagsérülésekkel, a helyszíni vizsgálat alapján egyikük sem volt életveszélyes állapotban. Az esetleges töréseket a röntgenvizsgálat állapíthatja meg. A sérülteket helyszíni ellátás után a Péterfy Sándor utcai Kórházba (OBSI) és a Honvédkórházba vitték.

Molnár Klaudia, az OMSZ koordinációs referense az M1 csatornán azt mondta, egy könnyebb sérültet a helyszínen elláttak, ő saját felelősségére távozott.

Felelős

Azonnali és teljes körű vizsgálatot követel a 2-es metró balesete kapcsán a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Az EKSZ tiltakozik az ellen, hogy a cégvezetés a szerencsétlenség után szinte azonnal bűnbakot keres, emberi mulasztásról beszél, s máris a legkisebb láncszemekre, a munkavállalókra mutogat, fel sem tételezi, hogy műszaki hiba volt az ok. Az EKSZ emlékeztet: a szakszervezet többször is felhívta a figyelmet a fővárosi közlekedés üzemeltetésére szánt hírhedten szűkös büdzsé kockázataira, adott esetben egy baleset bekövetkeztére. A szakszervezet szerint a döntéshozói, sőt a tulajdonosi körben is keresni kell a felelőst, mert nem biztosítanak elég pénzt a biztonságos közlekedéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik