Belföld

A magyarok negyede rossz körülmények között él

Magyarországon Nyugat-Európához képest alacsony az egy főre jutó lakásterület nagysága, de a régió többi országához képest jól állunk. 2008-ban 30 négyzetméter körül alakult, míg például Olaszországban meghaladta a 40 négyzetmétert is ugyanekkor, Dániában pedig az 50 négyzetmétert. Lengyelországhoz, Szlovákiához vagy Romániához képest azonban még így is jól állunk – írja a Portfolio.

Ugyanakkor, ha részletében nézzük, a magyar lakosság több mint 25 százaléka rossz lakhatási körülmények között él, olyan lakóingatlanba, ahol nedvesek a falak és a padló, szivárog a tetőn a víz, vagy elkorhadtak a nyílászárók. Az Európai Unióban átlagosan ez az arány csupán 15 százalékos, hazánknál csak 3 országban rosszabb a helyzet.

lakasall2

A zsúfoltsági ráta tekintetében sem állunk jól, az meghaladja a 40 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint 40 százaléka nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly, míg az uniós átlag nem éri el a 17 százalékot. A lakásállomány állapotában ugyanakkor jelentősek a különbségek hazánk különböző területei között.

A sustandard lakások aránya a lakott lakásállomány százalékában Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, 4 százalékos, míg a legmagasabb ilyen lakásaránnyal rendelkező Dél-Alföldön a lakásállomány 14 százaléka nem üti meg az elfogadható minőségű lakások szintjét.

És a helyzet várhatóan a jövőben sem fog változni, a lakásfejlesztések fő színtere ugyanis Közép-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik