Belföld
Budapest, 2016. január 27.
Eladó használt lakást hirdető transzparens a főváros V. kerületében, a Váci utca egyik kis mellékutcájában álló régi lakóépület erkélyén.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

A magyarok negyede rossz körülmények között él

24.hu
24.hu

2016. 12. 03. 17:49

Korábban a témában:

Magyarországon Nyugat-Európához képest alacsony az egy főre jutó lakásterület nagysága, de a régió többi országához képest jól állunk. 2008-ban 30 négyzetméter körül alakult, míg például Olaszországban meghaladta a 40 négyzetmétert is ugyanekkor, Dániában pedig az 50 négyzetmétert. Lengyelországhoz, Szlovákiához vagy Romániához képest azonban még így is jól állunk – írja a Portfolio.

Ugyanakkor, ha részletében nézzük, a magyar lakosság több mint 25 százaléka rossz lakhatási körülmények között él, olyan lakóingatlanba, ahol nedvesek a falak és a padló, szivárog a tetőn a víz, vagy elkorhadtak a nyílászárók. Az Európai Unióban átlagosan ez az arány csupán 15 százalékos, hazánknál csak 3 országban rosszabb a helyzet.

lakasall2

A zsúfoltsági ráta tekintetében sem állunk jól, az meghaladja a 40 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint 40 százaléka nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly, míg az uniós átlag nem éri el a 17 százalékot. A lakásállomány állapotában ugyanakkor jelentősek a különbségek hazánk különböző területei között.

A sustandard lakások aránya a lakott lakásállomány százalékában Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, 4 százalékos, míg a legmagasabb ilyen lakásaránnyal rendelkező Dél-Alföldön a lakásállomány 14 százaléka nem üti meg az elfogadható minőségű lakások szintjét.

És a helyzet várhatóan a jövőben sem fog változni, a lakásfejlesztések fő színtere ugyanis Közép-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl maradhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.