Belföld

Vigyázat, új módszerrel próbálkoznak a csalók

Újfajta feltöltő-kártyás csalások terjedésére hívta fel a figyelmet a rendőrség. A módszerről országos rendőrfőkapitányi biztos sajtótájékoztatón számolt be szerdán.

Dr. Tarcsa Csaba dandártábornok elmondta, a bűnözők valamelyik mobilszolgáltató cég vagy a Szerencsejáték Zrt. nevében hívták fel kiszemeltjeiket. A legtöbb esetben azt mondták, hogy a hívott fél nagyobb pénzösszeget nyert, de hivatkoztak már nyaralásra vagy lakásnyereményre is. A nyereményért cserébe azt kérték, hogy egy megadott mobiltelefon egyenlegét az illető töltse fel. Az is előfordult, hogy egy bediktált kódot üttettek be egy bankautomatánál, amiről utólag kiderült, hogy valójában szintén egy feltöltendő mobiltelefonszám volt. Arra is volt példa, hogy valakit rá tudtak venni, hogy regisztrációs díjként egy bankszámlára utaljon pénzt.

police.hu
police.hu

A csalók több száz embert vertek át és károsítottak már meg országszerte.

A trükkös csalók felderítése Dr. Tarcsa Csaba szerint országos koordinációt igényelt. A klasszikus nyomozási munkát stratégiakutatással és hálózatelmélettel ötvözték, hogy az elkövetőket ne csak egy, hanem valamennyi általuk elkövetett bűncselekménnyel meg tudják gyanúsítani.  Hozzátette azonban, hogy a legfőbb célkitűzés a bűnmegelőzés: az emberek ismerjék meg a csalók módszerét, hogy ne tudják őket becsapni.

Dr. Terdik Tamás ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese az úgynevezett „unokázós” csalások felderítésében elért eredményekről számolt be – 2016-ban már 32 gyanúsítottat azonosítottak és indítottak ellenük büntetőeljárást. Közölte, a tapasztalatok szerint ezt a módszert is a nyilvánosság erejével, a lakosság széleskörű tájékoztatásával lehet visszaszorítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik