Belföld
506910406

Határozottabb fellépést várnak Magyarországtól a pénzmosás ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 11. 30. 06:50

A vádemelések száma nem áll arányban az azonosított veszélyekkel – állapította meg az Európa Tanács.
Korábban a témában:

A jelenleginél is határozottabb fellépésre lenne szükség a magyar hatóságok részéről a pénzmosási ügyekben – áll az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottságának szerdán közzétett jelentésében.

A dokumentumban azt értékelték, hogy a 2010-ben elfogadott legutóbbi jelentés óta a magyar hatóságok tevékenysége mennyiben felelt meg a pénzmosás, és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi elvárásoknak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a pénzmosás elleni küzdelem „nem számít prioritást élvező célkitűzésnek” Magyarországon.

A jelentés szerint az ilyen ügyekben indított vádemelések száma nem áll arányban a hazánkban azonosított kockázatokkal és veszélyekkel. A hatóságoknak a pénzmosás minden formája ellen ugyanolyan hatékonysággal kellene fellépniük, márpedig csak korlátozott számban foglalkoznak a „strukturált” pénzmosási módszerekkel – állapították meg.

Ugyanakkor arra is kitérnek, hogy a magyar szervek nagyrészt hatékony rendszert működtetnek, külön kiemelték a NAV központi hivatalán belül működő Pénzmosás Elleni Információs Iroda tevékenységét, és azt, hogy az érintett hatóságok hatékonyan vesznek részt a nemzetközi együttműködésben.

A bizottság arra szólította fel Magyarországot, hogy hárítsák el azokat a jogi akadályokat, amelyek útjában állnak annak, hogy teljes mértékben büntethetővé tegyék a terrorizmus finanszírozását. Emellett olyan bűnüldözési részlegek felállítását javasolják, melyek feladata a terrorizmus finanszírozása elleni harc.

Magyarországnak jövő év decemberéig jelentést kell készítenie a javaslatok végrehajtásáról. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.